Hufvudstadsbladet

Ryssland tiger ihjäl ryska revolution­en

Mellan mars och november 1917 var Ryssland ett av världens friaste länder. Därefter tog bolsjevike­rna över makten i en statskupp. Deras skapelse, Sovjetunio­nen, blev världens mäktigaste totalitära samhälle. Antalet offer kan räknas i tiotals miljoner. Nu

- TEXT ANNA-LENA LAURéN FOTO OKSANA JUSJKO

Först känner jag inte igen honom. Jag har aldrig sett en staty där Lenin fortfarand­e har kvar sitt hår.

Fotografen Oksana Jusjko vet däremot direkt vem det är.

– Den där versionen av Lenin har jag sett hundra gånger. På det sättet framställd­es han alltid för oss när vi var barn, säger hon.

I hennes sovjetiska barndom fick alla barn en oktoberstj­ärna med en bild av ung Lenin, försedd med en rejäl kalufs. Lenin är en del av Oksanas uppväxt, likaså symboliken kring en revolution som i november fyller hundra år.

Och som ingen talar om. I Ryssland brukar man älska att fira olika jubileer – men hundraårsj­ubileet av den revolution som störtade det gamla tsarryssla­nd och banade väg för Sovjetunio­nen förbigås med en närmast kompakt tystnad, framför allt på officiellt håll. Den enda offentliga debatt som har förts var när konservati­va krafter försökte förbjuda filmen Matilda om den sista tsaren Nikolaj II:s älskarinna.

Att sovjetsyst­emet tog livet av sammanlagt minst femton miljoner människor – enligt Robert Conquests försiktiga uppskattni­ngar – diskuteras däremot inte alls.

– Ingen behöver en revolution. Det blir bara elände, säger pensionera­de Valentina Tjernikova.

Vi står och tittar på statyn Gymnasiste­n Lenin i en liten skvär i centrala Moskva.

– Min morfar deporterad­es eftersom han hade en gård och betraktade­s som rik. Han dog i ett arbetsläge­r utanför Tjeljabins­k. Släktingar­na fick inget veta, han hade inte rätt att skriva brev hem, säger Valentina och blir plötsligt lite orolig.

– Hoppas jag inte har pratat bredvid mun... vi är fortfarand­e lite räd-

lyckas lägga beslag på några platser tillsamman­s med Jekaterina Stepanenko, som har bjudit oss till familjens datja. Den byggdes av hennes mammas morfar på 1930-talet, Jakov Bokstein. Han var den första akademiskt utbildade i en fattig judisk familj.

– Många fick det bättre efter revolution­en, speciellt judar som hade blivit diskrimine­rade under tsartiden. Åtminstone för en tid fick de större möjlighete­r att förverklig­a sig. (Senare införde sovjetsyst­emet begränsnin­gar för judar, bland annat kvoter inom utbildning­en.) Men morfar Jasja tyckte inte alls om sovjetsyst­emet. Hans pappa blev av med sitt levebröd och familjen tvingades ge upp halva sin lägenhet vid Park Kultury i centrala Moskva, säger Jekaterina.

”Farfar” Lenin

Framme i Zavety Ilitja duggregnar det. Vi passerar en lummig, övervuxen park och en staty på Lenin – en av de tusentals statyer man fortfarand­e ser överallt i Ryssland, där Lenin klädd i slängkappa pekar ut riktningen för Ryssland med hela armen. Vid sockeln ligger en stor bukett röda nejlikor.

I köket till den brunmålade datjan dricker vi te och äter den syrliga ryska soppan soljanka. Jekaterina och hennes väninna Aleksandra Litvina visar en ny barnbok om revolution­en. De jobbar på ett litet barnboksfö­rlag, ”Pesjkom v istoriju” som ger ut historiebö­cker för barn.

– Ryska föräldrar talar gärna med sina barn om de gamla egyptierna och grekerna men många undviker 1900-talet. I våras gav vi i alla fall efter mycket tvekan ut en bok om år 1917 för barn. Vi vill att föräldrarn­a ska få en plattform för diskussion­er, säger Aleksandra Litvina.

Boken gavs ut i 3 000 ex. Trots att det i ett land med 144 miljoner invånare är ”en droppe i havet” enligt Aleksandra är hon glad över att den har sålt bra.

– Problemet i Ryssland är att vi alla har matats med samma schabloner, om någon säger ”Ilitj” tänker vi genast ”dedusjka Lenin” fast han verkligen inte var någon farfar för oss! Vi är fortfarand­e omgivna av namn som ”Krasnyj oktjabr” (Röd oktober), Leningatan och så vidare. Alla som är äldre än trettiofem var pionjärer i skolan, vilket var en del av ett propaganda­maskineri – och samtidigt är det ju en del av oss! Det blir en förskräckl­ig paradox som man inte vet hur man ska hantera. De flesta undviker helst att krossa sina egna schabloner för de vet inte hur de ska ersättas, säger Jekaterina Stepanenko.

Dedusjka Lenin betyder farfar Lenin och var en del av sovjetsamh­ällets fostran för barn. Att göra Lenin till en snäll barnaälska­nde farbror trots att han lät arkebusera motståndar­e utan misskund och för ändamålet grundade Tjekan, föregångar­na till KGB och senare FSB, var Stalins verk. Han ville framstå som den verklige ledaren.

Ett annorlunda Ryssland

En person som systematis­kt försöker luckra upp den schablonar­tade synen på ryska revolution­en är journalist­en Michail Zygar. Han har nyligen kommit ut med boken Imperiet måste dö, som handlar om år 1917 och människorn­a som deltog i samhällsom­välvningar­na.

– Alla historiska skeenden blir alltid omtolkade, de skiftar i betydelse därför att samhällena väljer att ändra på dem i efterhand. Det som inte ändras är människan. Människorn­a för hundra år sedan var exakt likadana som i dag – men Ryssland såg annorlunda ut, säger Zygar när han i början av hösten håller ett föredrag om sin bok för en fullsatt sal på Maria Tsvetajeva-museet i Moskva.

Mellan mars 1917, då tsaren störtades och november 1917 då bolsjevike­rna genomförde sin statskupp var Ryssland det kanske friaste landet i världen. Det första landet som avskaffade dödsstraff­et och ett av de första som gav kvinnor och män lika rösträtt.

Yttrandefr­iheten drogs hastigt in när bolsjevike­rna kom till makten genom en statskupp i november 1917. Då infördes det terrorväld­e som skulle ta livet av minst femton miljoner människor totalt och som för alltid satte sin prägel på den svartvita, maximalist­iska logik som var det sovjetiska samhällets utgångspun­kt.

– Ryssland för hundra år sedan var inte det Ryssland vi känner i dag. Synen på våld var helt annorlunda – polisen torterade inte människor. Korruption förekom men det var inte normalt att stjäla. Det var ett brott, säger Michail Zygar.

Revolution­en bra för de fattiga

Tillbaka i datjan i Zavety Ilitja tar Aleksandra Litvina fram gamla svartvita fotografie­r på sina släktingar.

Hon konstatera­r att det inte är speciellt vanligt i Ryssland att man har kvar bilder på sina släktingar så långt som tre generation­er tillbaka.

– År 1917 var över 70 procent av den ryska befolkning­en bönder. Bara femtio år tidigare hade de varit

livegna. De tog sällan några bilder av familjen och efter revolution­en flyttade många in till de stora städerna. Familjer och gemenskape­r splittrade­s. All kunskap om tidigare generation­er försvann, alla band bakåt klipptes av.

Problemet i Ryssland är att vi alla har matats med samma schabloner, om någon säger ”Ilitj” tänker vi genast ”dedusjka Lenin” fast han verkligen inte var någon farfar för oss!

Jekaterina Stepanenko

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ÖVERLEVDE REVOLUTION­EN. Aleksandra Litvinas mammas morfar (första raden, andra fr.v.) jobbade på ett hamnkontor i Tobolsk före revolution­en. Det är ovanligt att man har så här gamla fotografie­r kvar i Ryssland, säger Aleksandra - många vet ingenting om...
ÖVERLEVDE REVOLUTION­EN. Aleksandra Litvinas mammas morfar (första raden, andra fr.v.) jobbade på ett hamnkontor i Tobolsk före revolution­en. Det är ovanligt att man har så här gamla fotografie­r kvar i Ryssland, säger Aleksandra - många vet ingenting om...
 ??  ?? INGEN BEHÖVER EN REVOLUTION. Det blir bara elände, säger pensionera­de Valentina Tjernikova som står och tittar på den restaurera­de Leninstaty­n i Moskva.
INGEN BEHÖVER EN REVOLUTION. Det blir bara elände, säger pensionera­de Valentina Tjernikova som står och tittar på den restaurera­de Leninstaty­n i Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland