Hufvudstadsbladet

I Afrodites fotspår på Cypern

Resa I åratal har Cypern dragits med charterryk­tet. Det stämmer: Sol och bad, absolut. Men också en gästfrihet utöver det vanliga och ett spännande nytänk när det gäller turismen.

- TEXT ANNA-MARIA STAWREBERG FOTO MARGARETA BLOOM SANDEBäCK

Du kan välja att gör Cypern på vanligt sätt.

Du kan också välja att hyra bil, ställa in hjärnan på vänstertra­fik och aktivitet för att maximera din Cypernuppl­evelse. Det gjorde vi och stämde därför träff med finlandssv­enskan Ulla Ignatioo, som bott på Cypern i närmare 40 år och kan Cypern i allmänhet – och området runt anrika Pafos i synnerhet – lika väl som sin egen ficka.

Tillsamman­s beslutar vi att låta vår första Cypernuppl­evelse bli en vandring i Afrodites fotspår. I Pafos med omnejd kretsar det mesta kring kärleksgud­innan Afrodite. Enligt myten var det nämligen just i havsskumme­t strax utanför i den lilla hamnstaden Pafos som Afrodite föddes.

– Det kommer att bli varmt, men ni kommer också att tycka att det är värt det, säger Ulla Ignatioo.

Bilturen till den pittoreska byn Pólis tar ungefär 20 minuter och vi passerar fruktodlin­g efter fruktodlin­g.

Trots att vi börjar tidigt är det rejält varmt. Innan vi påbörjar vandringen tvättar vi ansiktet i Afrodites iskalla, porlande källa. Det är en grön oas omgiven av vattenfall och kvittrande fåglar. Enligt sägnen blir den som tvättar sitt ansikte i den här källan 30 år yngre, och den chansen vill vi inte gå miste om.

Men trots vår föryngring är den tre timmar långa vandringen jobbig. Men, vad gör det? Luften är fylld av färggranna fjärilar och från träden hörs fågelkvitt­er. Vandringen är värd varenda svettdropp­e. När vi efter två timmar når toppen av berget tar utsikten över Medelhavet andan ur oss.

Cypern är känd för sin goda mat, och i byn Kathikas, känd för det så kallade Kathikaspr­ojektet, där byborna satsat på agrikultur­turism, lokala råvaror och korgflätni­ng, lunchar vi på Petradakis taverna. Rätt efter rätt dukas upp, bland annat den lokala specialite­ten kleftiko, rövarkött, en traditione­ll rätt bestående av getkött som tillagas över öppen eld.

Måltiden avslutas med det sedvanliga starka kaffet, serverat i en liten panna med den lilla rosensmaka­nde sötsaken lokumi intill.

– I Cypern dricker vi kaffe överallt och hela tiden. Vart man än går blir man bjuden på kaffe, säger Ulla Ignatioo och skrattar.

Eftersom det finns gott om vingårdar med prisbelönt­a viner på Cypern besöker vi vingården Vasilikon för provning av deras prisbelönt­a Vasilikon Methy Carbernet Sauvignon. Vi möts i dörren av John Kyriadluid­es som äger vingården tillsamman­s med sina bröder.

– Vinodlande­t finns i generna, våra föräldrar jobbade på vinfälten, och därför kändes det självklart att starta en vingård, berättar han, samtidigt som han skickligt korkar upp vinflaska efter vinflaska.

Verandan är stor och skuggig, och vi får lära oss mycket om vinet och dess tillverkni­ng. Dessutom ingår en spännande rundtur på den lilla vin- gården och dess doftande källarvarv.

Vissa delar av Cypern är mer svårtillgä­ngliga och kräver jeep. Dit hör stranden Lara Beach, en enorm, delvis öde, sandstrand där havsköldpa­ddor lägger sina ägg under försommare­n.

Ulla har bokat in George Pandela, en gladlynt cypriot, som är specialise­rad på att arrangera just skumpiga jeepsafari­s fyllda med skratt och upplevelse­r.

På slingrande och gropiga vägar kör han med säker hand till Lara Bay och ger oss samtidigt en föreläsnin­g om sköldpaddo­rnas liv.

Sköldpadds­redena skyddas av lokalborna, som märker ut dem med nätkorgar. Vill man bada finns det gott om plats. Här finns till och med möjlighete­r att bada naken, eftersom det finns många ödsliga badvikar.

Den hantverksi­ntresserad­e får inte missa den lilla byn Lefkara, ca 50 kilometer öst om Limassol (Lemesos). Lefkara har hamnat på Unescos världsarvs­lista på grund av sina fantastisk­a spetsar. Här, i en liten butik på huvudgatan, har familjen Rouvis sin butik. Butiken har gått i arv i generation­er och de är världsberö­mda för sina handgjorda dukar.

Enligt legenden köpte Leonardo da Vinci en altarduk här, och denna duk ska han ha målat av för konstverke­t Nattvarden.

– Cyperns president brukar köpa våra dukar och ha med sig som gåva när han åker på statsbesök, berättar Toula Rouvis stolt.

Men, pittoresk eller inte, Lefkara är en by som traktens ungdomar flyttar ifrån och enligt Toula Rouvis och hans hustru är yrket på utdöende. Numera är det bara de äldre kvinnorna som broderar, vilket gör att det kan vara svårt att få tag på en vacker spetsduk till rimligt pris.

Men, det finns också människor som flyttar tillbaka. Maria Themistock­i, 90 år, är ett levande exempel på det. I 50 år bodde hon i Storbri-

tannien innan hon flyttade tillbaka till barndomsby­n, och stortrivs.

Mer folk finns det i semesteror­ten Limassol, som också visar upp en betydligt mer turistlikn­ande sida av Cypern.

Vi väljer att göra ett kortare besök i den nybyggda marinan. Här finns tillfällen för exklusiv shopping, och stora möjlighete­r att äta och dricka gott.

Hit har en ny grupp turister hittat, och numera är det maten och kulturen som lockar.

På bakgårdarn­a och i gränderna finns de mysiga restaurang­erna såsom prisbelönt­a Ousia, känd för sin sallad, till synes anonyma Sykaminia, en restaurang dit inga turister hittar och där menyn ändras dagligen eller trendiga Pier One, med fantastisk utsikt över havet.

 ??  ??
 ??  ?? MEDELHAVET. Den två timmar långa vandringen i Pafos är värd mödan när utsikten över Medelhavet vecklar ut sig.
MEDELHAVET. Den två timmar långa vandringen i Pafos är värd mödan när utsikten över Medelhavet vecklar ut sig.
 ??  ??  STORTRIVS. Maria Themistock­i, 90 år, bodde i Storbritan­nien i 50 år innan hon flyttade tillbaka till den pittoreska barndomsby­n Lefkara.
 STARKT KAFFE. ”I Cypern dricker vi kaffe överallt och hela tiden”, säger Ulla Ignatioo.
 SPETSBUTIK....
 STORTRIVS. Maria Themistock­i, 90 år, bodde i Storbritan­nien i 50 år innan hon flyttade tillbaka till den pittoreska barndomsby­n Lefkara.  STARKT KAFFE. ”I Cypern dricker vi kaffe överallt och hela tiden”, säger Ulla Ignatioo.  SPETSBUTIK....
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RöVARKöTT. I byn Kathikas bjuds det på den lokala specialite­ten kleftiko, en traditione­ll rätt bestående av getkött som tillagas över öppen eld.
RöVARKöTT. I byn Kathikas bjuds det på den lokala specialite­ten kleftiko, en traditione­ll rätt bestående av getkött som tillagas över öppen eld.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland