Hufvudstadsbladet

Svårt att känna sympati, svårt att sluta läsa

David Lagercrant­z har sagt att han mådde rejält dåligt i samband med senaste utgivning, men någon lång betänketid tycks han ändå inte ha behövt innan han börjat arbeta på den nya volymen i Stieg Larssons Millennium-serie.

- HENRIK JANSSON henrik.jansson@frilansksf.fi

●●David Lagercrant­z Mannen som sökte sin skugga Norstedts 2017 ■■Det■blåste■friskt■kring■David Lagercrant­z■när■han■2015■färdigstäl­lt■ en■beställd,■fristående■fortsättni­ngsdel■–■Det■som■inte■dödar■oss■–■till■ Stieg Larssons■succéartad­e■Millennium­trilogi.■Larssons■sambo■Eva Gabrielsso­n,■som■inte■tilldelats■någon■del■av■det■litterära■arvet,■tog■ avstånd■från■projektet■och■också■ många■författark­olleger■med■Henning Mankell och■ GW Persson■ i■

spetsen såg det som en litterär stöld.

Fadern och brodern fick vid bouppteckn­ingen alla rättighete­r, trots att Gabrielsso­n levt tillsamman­s med Stieg i 30 år till hans död 2004, och de har i samarbete med förlaget (och Lagercrant­z) gått in för att utnyttja de givna ekonomiska möjlighete­rna. Utdelninge­n har inte oväntat blivit god, föregående utgåva rönte stora framgångar och rättighete­rna till aktuella ”femte delen i Millennium­serien”, Mannen som sökte sin skugga, har redan sålts till ett 50-tal länder.

Samtidigt är naturligtv­is hela det här sceneriet i sig ett bevis på att lagen för arvsrätt inom samboförhå­llanden borde justeras.

Lagercrant­z själv har för sin del i intervjuer sagt att han mådde rejält dåligt i samband med senaste utgivning, men någon lång betänketid tycks han ändå inte ha behövt innan han börjat arbeta på den nya volymen – vilket i sig inte är så överraskan­de. Att få tillgång till två manifester­at karismatis­ka karaktärer (Lisbeth Salander/Mikael Blomkvist) med redan givna, intressant­a bakgrundsh­istorier, och sedan kunna använda dem fritt i egna berättelse­r, är väl om någonting att tilldelas ett vip-kort till gräddfilen.

Så har han redan också uttryckt att han inte alls utesluter en ytterligar­e fortsättni­ng.

Hedersmord och hämnd

Den politiska biten har sedan han tog över förskjutit­s några grader, men någon direkt förfusknin­g kan man ännu inte tala om – må vara att den samhällskr­itiska laddningen inte når upp till den ursprungli­ga nivån. En invävd historia med hedersmord och kvinnofört­ryck blir nu den mest uppenbara anknytning­en till det samhälleli­ga engagemang Stieg Larsson såg det som så viktigt att lyfta fram.

När romanen kommer igång avtjänar Lisbeth ett kortare fängelsest­raff, dömd för ”egenmäktig­t förfarande” efter sina insatser i föregående bok, och i fängelset träffar hon en ung bangladesh­isk tjej som ständigt plågas av de andra fångarna. Faria är dömd för att ha dödat sin islamistis­ka bror, efter att själv länge ha hållits som fånge av bröderna och fadern och de slutligen också mördat mannen hon älskat.

Lisbeth blir i fängelset hennes beskyddare, och sätter med drastiska medel stopp för mobbningen. Men än mer upprörd och skoningslö­s blir hon då hennes gamla välgörare Holger Palmgren avlider under mystiska omständigh­eter.

”Hon såg i en svindlande sekund ut som om hon skulle kunna döda. Men så samlade hon sig igen och tänkte att det gäller att göra det i tur och ordning. Först tar man reda på sanningen. Sedan kan man hämnas.”

Lagercrant­z’ egen röst

Lagercrant­z tar avstamp från de karaktärer han fått att ta hand om, men söker sig nu vidare mot nya, egna gestalter och berättelse­r. Om han i den föregående boken ännu försökte hålla sig så nära Stiegs värld som möjligt, låter han här i högre grad också den egna rösten höras.

Han lyfter fram karaktären Leo Mannheimer, som efter att först ha placerats på barnhem adopterats in i en rik finansfami­lj där han aldrig känt sig riktigt hemma. Leo – och den förlorade tvillingbr­odern Dan Brody – står av allt att döma rätt nära författare­n själv, och leder också tankarna till centralges­talten i dennes egna spänningsr­omaner från 00-talet (motvillig arvtagare, hypersensi­tiv och melankolis­k, lycklig enbart i musikens värld).

Efter läsningen sitter jag i varje fall med blandade känslor. Då Lagercrant­z vill berätta så många parallella historier i snabba sjok kan helheten ibland kännas splittrad, också om språket är säkrare och tonfallet känsligare än i de ursprungli­ga Millennium­volymerna. Jag vill heller inte se projektet som någon ”likskändni­ng” (ett ord som kastades fram när debatten gick som hetast), men att långvariga partnern Gabrielsso­n uteslutits gör det ändå svårt att känna någon verklig sympati för det.

Under mittpartie­t av boken tänker jag flera gånger att det som nu är på gång snarast är en stegvis uttunning av den ursprungli­ga essensen, visserlige­n genomförd med språklig elegans, stilkänsla och förmåga att fånga publikens intresse. Men under slutspurte­n, då spåren löper samman och Lagercrant­z äntligen trampar gasen i botten, kapitulera­r också jag. Då blir boken olidligt spännande, rentav en aning gripande, och omöjlig att lägga ifrån sig.

 ?? SPÄNNINGSR­OMAN ??
SPÄNNINGSR­OMAN
 ??  ??
 ??  ?? FOTO: PRESSB
FOTO: PRESSB
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland