Hufvudstadsbladet

Vitlöken ska ner i jorden nu

Hösten är tid för skörd och avveckling av köksträdgå­rden – och plantering. I alla fall när det gäller vitlök. Kommer den inte i jorden i höst kan du peta ned den i en kruka i köket.

- ANNA BRATT/TT FOTO: JESSICA GOW / TT

Egen vitlök i en korg hemma är vackert och gott, en basvara i köket – och något att skryta med.

– Jag tycker om att ha det hemma. Jag känner mig stolt och nöjd när jag lyckas, och det finns knappt en maträtt utan vitlök i det här huset, säger trädgårdsm­ästaren Anders Stålhand.

Att lyckas med vitlök är egentligen inte så svårt. Det gäller bara att komma ihåg den, eftersom vitlöken är i osynk med nästan allt annat man odlar.

– Ofta inser jag på våren att jag inte satte den under hösten. Men då sätter jag den på våren i stället, det funkar också även om lökarna inte blir lika stora.

Köp rätt lök

Till att börja med gäller det att välja rätt utsäde. Gå inte in i en matbutik och plocka åt dig en fin vitlök – risken finns att du också får med dig sjukdomar hem som är jobbiga att bli av med. Värst är löknematod och vitröta.

– Vitlökarna i mataffären är inte testade för jordsjukdo­mar. Får du löknematod­er kan du inte odla lök i marken på många år.

Dessutom kan lökarna i mataffären ha varit i kylskåpsky­la – och när de kommer i jorden tror de att det är vår och sätter i gång. Bra sättlök hittar du exempelvis på handelsträ­dgårdar och plantskolo­r.

Vattna och rensa

Lagom till april när det börjar bli dags att så annat bör man vattna och gödsla vitlöksodl­ingen med lite kogödsel.

– Vattnar man inte på våren får vitlöken dålig tillväxt och blasten viker sig tidigt – och det betyder att de har börjat mogna av. Samma sak händer om man inte ogräsrensa­r ordentligt, då blir det mer konkurrens om vattnet och näringen, säger Anders Stålhand.

När blasten viker sig är det dags att skörda. Lägg lökarna på tork med blasten kvar om du vill lagra dem.

– När du sedan skär bort blast och rötterna gäller det att inte skära för nära löken. Om du går in i själva löken, skivan undertill som rötterna sitter i eller klyftorna ovanifrån där blasten börjar, blir vitlöken skadad och torkar snabbare ut.

 ?? FOTO: JESSICA GOW / TT ?? FLERA SORTER. Vitlök är inte bara vitlök, olika sorter har sina skilda egenskaper och smakar varierande. Flera varianter blir vackert i en korg i köket.
FOTO: JESSICA GOW / TT FLERA SORTER. Vitlök är inte bara vitlök, olika sorter har sina skilda egenskaper och smakar varierande. Flera varianter blir vackert i en korg i köket.
 ?? FOTO: JESSICA GOW / TT ?? INTE FöR NäRA. Att odla egen vitlök är lätt – bara man kommer ihåg att sätta den. Missar man chansen på hösten går det bra på våren också. Sätt klyftorna med ett avstånd på 10-15 centimeter och ett djup på fem centimeter.
FOTO: JESSICA GOW / TT INTE FöR NäRA. Att odla egen vitlök är lätt – bara man kommer ihåg att sätta den. Missar man chansen på hösten går det bra på våren också. Sätt klyftorna med ett avstånd på 10-15 centimeter och ett djup på fem centimeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland