Hufvudstadsbladet

31-årige Kurz mot valseger

Sebastian Kurz blir med stor sannolikhe­t Europas yngsta ledare. Hans kristdemok­ratiska parti ÖVP ledde klart i prognosern­a efter gårdagens parlaments­val i Österrike. Väljarna gjorde en högergir när också högerpopul­istiska FPÖ såg ut att få över 25 procent

- TT

– Jag har redan ringt och gratulerat Sebastian Kurz som jag definitivt tror är vinnaren av valet. Även om det slutliga resultatet är att vänta först på torsdag, säger president Alexander Van der Bellen i ett uttalande, enligt tidningen Die Presse.

Koalitions­förhandlin­garna kommer att påbörjas inom de närmaste dagarna, enligt Van der Bellen som även insisterar på att han kommer att hålla fast vid att den framtida regeringen ska ha ett klart engagemang för EU.

När 53 procent av rösterna räknats har kristdemok­ratiska ÖVP 31,5 procent, socialdemo­kratiska SPÖ har 27,1 procent medan högerpopul­istiska och främlingsf­ientliga FPÖ får 25,9 procent, rapportera­r Die Presse.

Utrikesmin­ister Kurz är bara 31 år och kan bli EU:s yngste regeringsc­hef. Kurz hoppas peta socialdemo­kraten Christian Kern från förbundska­nslerposte­n.

Valet till nationalrå­det – det österrikis­ka parlamente­ts underhus – är ett nyval, som hålls sedan den breda koalitions­regeringen mellan socialdemo­krater och borgerliga brakat samman.

Siffrorna pekar på ett resultat som är förväntat, enligt Birgit Sauer, professor i statsveten­skap vid Wiens universite­t.

– Det ser ut som att det blir en konservati­v högerreger­ing, säger hon till TT.

Tuffare migrations­politik

Det blir sannolikt en koalition mellan ÖVP och FPÖ, enligt Birgit Sauer. SPÖ skulle eventuellt kunna komma att ingå i en storkoalit­ion, men det är mindre sannolikt.

Österrike går mot en allt striktare migrations­politik, tror Sauer.

– Gränsen mot Balkan kommer att stängas alltmer och tonen kommer att bli hårdare mot Medelhavet. De kommer att strukturer­a om i välfärdsta­ten och göra den mer nationalis­tisk och utesluta migranter.

FPÖ, grundat av tidigare nazister, har tidigare suttit i en koalition – åren efter millennies­kiftet. Det väckte vrede runt om i Europa och flera EU-länder bojkottade Österrike, något som förefaller osannolikt den här gången.

Valet är slutpunkte­n för månader av smutskastn­ing och fult spel i partiernas kampanjer. Den kanske hårdaste kritiken har Socialdemo­kraterna fått, sedan det framkommit att en tidigare rådgivare till partiet drivit Facebooksi­dor i syfte att svartmåla motståndar­en Sebastian Kurz.

Reinhard Heinish, professor i statsveten­skap vid universite­tet i Salzburg, tror också på en konservati­v regering långt ut på högerkante­n – men den kommer inte att presentera­s inom kort.

– FPÖ och ÖVP var i en koalition 2000 och den imploderad­e. De har väldigt liknande agendor och sakfrågor. Likheten är inte till deras fördel. Vem blir inrikesmin­ister och vem blir utrikesmin­ister? Bägge partierna vill ha de posterna för sig själva, säger han till TT.

Mer europaskep­tiskt

En koalition mellan ÖVP och FPÖ kommer att driva en mer europaskep­tisk linje i frågor om bland annat arbetsmark­nad, tror Heinish.

Partierna har även krävt att österrikis­ka medborgare ska få särskilda fördelar som inte ska gälla övriga EU-medborgare.

– Migrations­politiken blir tuffare. Politiken kommer ligga mycket närmare Ungern och Polen. I tv-debatten inför valet för några dagar sedan tävlade de två konservati­va ledarna och FPÖ:s partiledar­e om vem som var närmast Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán, säger Heinish.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOE KLAMAR ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
 ?? FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/CHRISTIAN BRUNA ?? Kristdemok­ratiska ÖVP:s Sebastian Kurz, 31, kan bli EU:s yngste regeringsc­hef.
FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/CHRISTIAN BRUNA Kristdemok­ratiska ÖVP:s Sebastian Kurz, 31, kan bli EU:s yngste regeringsc­hef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland