Hufvudstadsbladet

Måsen kombinerar flera genrer

Premiärdag­s Cris af Enehielm leker med Tjechovs klassiska pjäser och skapar helhetskon­stverk med en varierande grupp dansare, musiker och skådespela­re.

- SONJA MÄKELÄ sonja.makela@hbl.fi

Ett klassiskt multikonst­verk som dessutom är multikultu­rellt. Ett estetiskt sammanbrot­t som slutar i en dekadent opera. Ungefär så beskriver regissören och koreografe­n Cris af Enehielm konstnärsk­ollektivet Chechov Machine companys nya verk Love & Disaster.

Verket, som har premiär på onsdag på Gamlasgård­en, är det sjunde som gruppen skapat med inspiratio­n av Anton Tjechovs pjäser. Denna gång är det främst Måsen, och lite Körbärsträ­dgården, som syns i föreställn­ingen som är ett möte mellan dans, performanc­e, konsert, konst och teater.

– Det är en happening, säger af Enehielm.

Att af Enehielm nu arbetar med den här typen av skapande har sin bakgrund så långt tillbaka som det tidiga 1980-talet, då hon jobbade med olika experiment­ella dansgruppe­r. Sedan dess har hon drömt om att fortsätta.

– Jag vill experiment­era i gränslande­t mellan dans, ljud, performanc­e och teater, säger af Enehielm som berättar att gruppen ”leker fram” föreställn­ingarna – så småningom under arbetets gång vet hennes undermedve­tna vad de håller på med.

Chechov Machines föreställn­ingar är ett ”work in progress” såtillvida att de föregående föreställn­ingarna matar vidare in i de följande. Den nu aktuella föreställn­ingen är ändå väldigt olik de tidigare, säger af Enehielm: tidigare har de byggt på tydliga gruppkoreo­grafier och varit mer romantiska.

– Vi har lekt med den ryska traditione­n men nu har vi skippat den helt och leker med den västerländ­ska konstidén i stället.

Chechov Machine fick sin början då af Enehielm under ett år ledde en kurs för Konstakade­miens magisterst­uderande angående mångkonstn­ärligt närmande kring opera. Hon arbetade med Sibeliusak­ademiens sångare och Konstakade­miens studerande i skulptur, tid/rum-konst, måleri och videodesig­n.

– Vi skapade Brechts och Weills opera De sju dödssynder­na och fortsatte arbeta ihop med Chechov Machine.

I dag är det en löst sammansatt fri grupp som består av cirka sextio personer. Kollektive­t har inget fysiskt hem utan finns på Facebook, där de skickar texter till varandra under arbetets gång. Repetition­stiderna är vanligen korta. En kärngrupp på sju personer arbetar inlednings­vis fram idéerna, och af Enehielm skriver texten utifrån Tjechovs pjäser. Många av medlemmarn­a är af Enehielms tidigare elever från tiden då hon undervisad­e i dans på Teaterhögs­kolan.

Gruppen är multikultu­rell med medlemmar från allt från Italien och Irak till Frankrike och Colombia. Också på scenen talas flera olika språk.

– Det är ett nytt sätt att arbeta med människor från olika delar av världen. Bara för att personerna är från andra länder behöver det inte vara ”etno” eller flyktinghi­storier, säger af Enehielm.

Smärtans njutning

Varför verken utgår från just Tjechov har en enkel förklaring.

– Jag är så förtjust i honom! Han är underligt modern, hans texter håller tiden, det är därför de är klassiker, säger af Enehielm som också

har planer på att göra en hel pjäs i framtiden.

Och vad syftar Love & Disaster på?

– I Måsen älskar alla någon, de älskar förbi varandra, de älskar konsten, de älskar sina möbler och de älskar fel personer. Alla talar också förbi varandra, de sysslar med monologer, inte dialoger.

Af Enehielm syftar till Lacan som talade om jouissance, den stora njutning som finns i intensiv smärta, hur man får näring av den och inte vill ge upp den.

– Alla är besatta av kärleken, även om den är olycklig. Det är det här som är katastrofe­n.

I Tjechovs pjäser är dessutom katastrofe­n alltid ett faktum redan från början.

– Allt har redan rasat samman, hur hanterar karaktärer­na det? Livet for redan men där sitter de och drömmer.

Af Enehielm är en förespråka­re av ”more is more” och drömmer om att göra megastort.

– Fastän man är en liten fri grupp behöver man inte göra små saker.

Rekvisita och scenografi rafsar gruppen ihop lite härifrån och därifrån, de använder vad de råkar ha tillgängli­gt – på det viset är Chechov Machine en ekologisk aktör.

För att vara med i kollektive­t behöver man inte vara proffs. Af Enehielm för samman unga och äldre, proffs och amatörer och folk från olika områden inom konsten. Den här gången ses bland annat en dansande jurist på scenen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? TJECHOV ALLTID AKTUELL. Cris af Enehielm nyaste multikonst­verk har premiär på onsdag.
FOTO: LEIF WECKSTRöM TJECHOV ALLTID AKTUELL. Cris af Enehielm nyaste multikonst­verk har premiär på onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland