Hufvudstadsbladet

Arbeta illegalt blir vanligare

Antalet personer som arbetar illegalt har ökat i Finland under de senaste åren. – Vi får hundratals tips från arbetsgiva­re och myndighete­r årligen, säger Katja-Pia Jenu vid Södra Finlands regionförv­altningsve­rk.

- FNB FNB

Problemet med illegal arbetskraf­t är tydligast inom bygg-, restaurang­och städbransc­herna. Under de tre senaste åren har antalet personer som arbetar olagligt ökat stadigt.

Problemet drabbar mest bygg-, restaurang­och städbransc­herna och i synnerhet underlever­antörsföre­tag inom de här branschern­a.

Illegalt arbete innebär att en person som befinner sig i landet lagligt eller olagligt arbetar trots att det finns brister i personens arbetsrätt, det vill säga att det finns brister i arbetstill­stånd eller uppehållst­illstånd.

Medborgare i EU-länder behöver inte arbetstill­stånd. Det är oftast andra än EU-medborgare som utför illegalt arbete i Finland.

Enligt en färsk studie har man ännu inte märkt att personer som nekats asyl i Finland eller andra personer som befinner sig olagligt i landet skulle arbeta olagligt i en stor utsträckni­ng. I studien som gjorts av Europeiska migrations­nätverket EMN framkommer att det däremot är vanligare att personer som befinner sig lagligt i landet arbetar olagligt till exempel så att arbetet strider mot villkoren för uppehållst­illståndet. Uppgiftern­a om fenomenet varierar från myndighet till myndighet, men man kan utläsa en moderat ökning i siffrorna.

Också uppgiftern­a om nationalit­eterna bland dem som jobbat olagligt varierar. Ryssland och länder i Asien och Afrika är framträdan­de när det gäller nationalit­eterna.

– Till exempel vid byggarbets­platser arbetar personer som kommer till Finland med uppehållst­illstånd från ett annat EU-land. Där betyder detta oftast att en person har uppehållst­illstånd i Estland och kommer till Finland för att jobba, säger Katja-Pia Jenu vid Södra Finlands regionförv­altningsve­rk.

I huvudsak kan en person med uppehållst­illstånd i ett EU-land arbeta i tre månader som en gästarbeta­re i ett annat EU-land.

– De måste ändå arbeta för ett företag som är registrera­t i det land där de har uppehållst­illstånd. Oftast handlar problemfal­len om att man arbetar längre än tre månader eller arbetar för ett finländskt företag, säger Jenu.

Ökningen syns i polisstati­stiken

Polisen bokför fall som kommit fram i polisens utlännings­kontroller där personer avsiktligt utför förvärvsar­bete eller idkar näring i Finland utan tillstånd.

Under de tre senaste åren har antalet personer som arbetar olagligt ökat stadigt. Fram till slutet av september i år hade 160 personer som arbetat illegalt blivit fast.

Illegalt arbete sker i huvudsak utom myndighete­rnas synhåll. Därför finns ingen heltäckand­e statistik.

– Polisen övervakar detta i samband med utlännings­kontrollen i samarbete med bland annat Gränsbevak­ningsväsen­det och Regionförv­altningsve­rket, säger kriminalko­mmissarie Sini Virtanen vid Centralkri­minalpolis­en.

Då polisen rycker ut och spanar har man oftast redan i förväg valt målen för kontrollen.

–Verksamhet­en grundar sig på tips och observatio­ner. Ofta får regionförv­altningsve­rket många tips, säger Virtanen.

Regionalfö­rvaltnings­verket får oftast sina tips från myndighete­rna som beviljar tillstånd, Gränsbevak­ningsväsen­det och från allmänhe-

ten, till exempel från vanliga anställda och arbetsgiva­re.

Personen som arbetar illegalt och hens arbetsgiva­re får i de flesta fallen bötesstraf­f när de åker fast. Om personen befinner sig olagligt i landet kan hen också tas i förvar eller utvisas.

Vanligast i Södra Finland

Enligt Regionalfö­rvaltnings­verket betonas åtminstone det illegala arbetet som verket fått kännedom av till Södra Finland och i synnerhet till huvudstads­regionen. I fjol gjorde verket 161 kontroller i hela landet där illegalt arbete avslöjades. Det här är nästan sex procent av alla kontroller genom vilka man försökte övervaka utländsk arbetskraf­t. Södra Finlands procentand­el ligger på cirka 15 procent.

–Det finns många invandrare i huvudstads­regionen och det är sannolikt lättare att få jobb och nätverka där, säger Jenu.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Vid finska byggarbets­platser arbetar ofta personer med uppehållst­illstånd från ett annat EU-land, men utan tillstånd att jobba längre än tre månader i Finland.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Vid finska byggarbets­platser arbetar ofta personer med uppehållst­illstånd från ett annat EU-land, men utan tillstånd att jobba längre än tre månader i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland