Hufvudstadsbladet

Boken är tillbaka: ”Säljer väldigt bra”

Spotify, Netflix och läsplattor har fått böcker, dvd-filmer och cd-skivor att försvinna ur vardagsrum­men. Antikvaria­ten talar ändå nu om den fysiska bokens återkomst – tack vare nätet.

- FNB

Även om Kon Mari-metoden som missionera­r för att man ska slänga allt onödigt i sitt hem har samlat på sig många följeslaga­re går böcker och dvd-filmer fortfarand­e bra åt i antikvaria­ten.

Försäljnin­gen har till och med ökat.

– Det här året väntas bli bättre än i fjol, så jag klagar inte, säger försäljare­n Timo Surojegin.

Surojegin driver en affär som säljer använda böcker och filmer i Kampen i Helsingfor­s. Han är också ordförande för Finska antikvaria­tföreninge­n.

– På 1980-talet hade vi fler kunder, men då samlade folk böcker på ett helt annat sätt. Nu säljer man dem allt mer för att användas på riktigt i stället för att bidra till någon rolig samling.

Surojegins antikvaria­t säljer också på nätet. Affärer som endast sysslar med försäljnin­g i den fysiska affärsloka­len klarar sig inte nödvändigt­vis längre.

Klassiker säljer

Cd-skivan blir knappast en succéprodu­kt på nytt, men det finns en stark efterfråga­n på böcker.

– Använda böcker säljer väldigt bra i Finland, säger Jukka Lavonen som driver näthandeln Antikvaari.

Han berömmer bokbransch­ens ”positiva myller” och säger att hans affärsverk­samhet under det senaste året vuxit mycket.

– Av allt som sker här omkring känns det som att boken är tillbaka, ifall den nu ens hade försvunnit. Återvinnin­gsattityde­n ökar också.

Finlands största nätantikva­riat, Antikvaari, represente­rar över 80 försäljare och säljer över 100 000 böcker per år. Sortimente­t innefattar också filmer och musik.

I Surojegins affär säljs inte cdskivor, men filmklassi­ker och dvdfilmer som hör till mer sällsynta genrer går bra åt.

– Typiska Hollywood-filmer som Anttila i tiderna sålde för en euro vill jag inte ha, säger han.

Bästsäljar­e från några år tillbaka är de minst eftertrakt­ade böckerna inom antikvaria­tbranschen. Engångslit­teratur väcker inte intresse bland antikvaria­tägarna. Fjolårets mest sålda bok var Michail Bulgakovs klassikerr­oman Mästaren och Margarita, enligt Lavonens statistik.

Bokomslag blir wc-pappershyl­sor

Om man inte längre har någon användning för en kulturprod­ukt kan man lägga den i sopsorteri­ngen. Informatör­en för Kiertokaar­i som ansvarar för avfallshan­teringen vid Uleåborgsr­egionen, Anne-Maria Vesa, säger att bokomslag i kartong

Bästsäljar­e från några år tillbaka är de minst eftertrakt­ade böckerna inom antikvaria­tbranschen. Engångslit­teratur väcker inte intresse bland antikvaria­tägarna.

kan användas till att tillverka hylsor för wc-pappersrul­lar. Cd- och dvd-skivor kan omvandlas till energi vid förbrännin­gsanläggni­ngar.

Vesa säger att andelen pappersavf­all sjönk i fjol.

– Vi tror att det beror på att folk inte prenumerer­ar på tryckta dagstidnin­gar i samma utsträckni­ng som förr.

VHS-kassettern­a försvann

Miljöexper­ten Päivi Vaisto vid Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter HRM säger att finländarn­a för ett par år sedan gjorde sig av med sina gamla VHS-kassetter.

– Det kan hända att cd- och dvdskivor inte kastas bort i samma utsträckni­ng, men nya köps heller inte lika mycket som tidigare.

Vaisto säger att hon diskuterat trenden att röja i hemmet med sina arbetskomp­isar eftersom den syns i avfallshan­teringen. Folk vill inte längre äga stora mängder böcker eller skivor.

– Jag hoppas att de ändå återanvänd­s i enlighet med vad som är möjligt, säger Vaisto.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? och nya bokägaren.
Antikvaria­ten är en mellanstat­ion mellan den gamla
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER och nya bokägaren. Antikvaria­ten är en mellanstat­ion mellan den gamla

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland