Hufvudstadsbladet

Över 230 döda efter fasansfull­t dåd

Antalet döda efter lördagens bombdåd i Mogadishu stiger kraftigt. Minst 231 människor dödades och 275 skadades när en lastbil full med sprängmede­l exploderad­e i den somaliska huvudstade­ns centrala delar, vilket kan göra attacken till den enskilt dödligast

- HBL-TT-AP

Den somaliska senatorn Abshir Abdi Ahmed säger till nyhetsbyrå­n AP att dödstalet har stigit till 231. Dessutom är 275 personer skadade säger Abshir Abdi Ahmed, med hänvisning till uppgifter från personal på sjukhus som han besökt.

Sjukvårdsp­ersonal har fullt upp med att hjälpa de skadade i dådet, som enligt nyhetsbyrå­n AP är det dödligaste attentatet hittills i Somalia. Många överlevand­e har så svåra brännskado­r att de inte går att identifier­a.

– Sjukhuset är överhopat med både döda och skadade. Vi har också tagit emot människor som fått armar och ben avslitna av bomben. Det är verkligen fasansfull­t, värre än allt jag sett tidigare, säger läkaren Mohamed Yusuf, som är chef för Medinasjuk­huset i den somaliska huvudstade­n.

”Har förlorat allt”

Fyrabarnsm­amman Zainab Sharif sitter utanför sjukhuset och gråter. Hennes make befann sig på attentatsp­latsen då sprängladd­ningen detonerade, och dog några timmar senare, trots försöken att rädda hans liv.

– Det finns inget jag kan säga. Vi har förlorat allt, säger hon till AP.

Sirener från ambulanser ekar i staden dagen efter dådet, medan människor söker efter anhöriga i

rasmassorn­a. Presidente­n Mohamed Abdullahi Mohamed har utlyst tre dagars landssorg efter attacken, som föregick ytterligar­e en explosion i stadsdelen Medina.

– Det är en sorgens dag. Det är så här grymma och brutala de är, och vi måste enas mot dem, säger premiärmin­ister Hassan Ali Khaire.

al-Shabaab pekas ut

Ingen grupp har tagit på sig något av attentaten, men myndighete­rna lägger skulden på den terrorstäm­plade islamistgr­uppen al-Shabaab, som tidigare genomfört flera liknande stora attacker mot mål i Mogadishu.

Dödssiffra­n skrevs under gårdagsmor­gonen upp dramatiskt, från rapporter om ett tjugotal döda till drygt 230. Presidente­n sällar sig till de tusentals människor som bidragit genom att donera blod.

– Jag uppmanar alla somalier att anmäla sig frivilliga att donera, säger han.

Även USA, som under året har ökat sina militära insatser mot alShabaab i Somalia, fördömer attacken.

Michael Keating, FN:s särskilde sändebud för Somalia, kallar bombdådet för ”motbjudand­e”.

”Jag är chockad och bestört av antalet liv som förlorats i bombningar­na och av skalan på förstörels­en de orsakat”, säger Keating enligt ett uttalande.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA/MOHAMED ABDIWAHAB ?? Förödelsen var stor efter gårdagens bombdåd i Mogadishu.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA/MOHAMED ABDIWAHAB Förödelsen var stor efter gårdagens bombdåd i Mogadishu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland