Hufvudstadsbladet

Jokerit flyger rekordhögt

Ishockey Fjorton raka segrar. När ska Jokerit lyckas förlora en match? – Vi har känslan att vi kommer att vinna hela tiden, säger Peter Regin.

- MATS AHLNäS mats.ahlnas@hbl.fi

Jokerit har inte förlorat en match sedan slutet av augusti. Segertåget rulllade över Salavat Julajev Ufa i Hartwallar­enan i går – efter ett avgörande under åtta glödheta sekunder i slutet av den andra perioden. Först petade Brian O’Neill in 1–0, sedan ökade Peter Regin på till slutresult­atet 2–0.

Regins mål var inte speciellt vackert – ”en passning” som han säger själv – men likafullt fick dansken med sig säsongens andra mål.

– Jag har inte varit på den nivå som jag vill vara, men jag har en lite annorlunda roll i år. Vi har flera bra spelare framåt. Dessutom är jag i en situation där jag inte bryr mig så mycket om det. Jag ska ingenstans. Jag vill bara vinna med det här laget, säger han till HBL.

Regin har åtminstone fått vinna matcher den här hösten. Jokerit är i en makalös form. För varje vinst som trillar in på kontot skriver laget klubbrekor­d.

– Vi vet att vårt lag är bra och det ger självförtr­oende. I dag stod det 0–0 efter en period. Ändå har vi känslan att vi kommer att vinna och i en 2–0-ledning vet vi att vi kommer att hålla. Ett självförtr­oende utan kaxighet är det som fjorton raka segrar ger.

”Laget är riktigt bra”

2–0 mot Erkka Westerlund­s Salavat Julajev Ufa räknas in under kategorin meriterand­e segrar. Regin ser också skillnaden på den här insatsen och en del av de tidigare.

– Det känns som att vi spelar lite sämre mot de sämre lagen, men ändå tillräckli­gt bra för att vinna. När vi möter de tuffa lagen höjer vi oss. Det är bra lag som kan göra så. Man kan inte spela fantastisk hockey i fjorton matcher i följd, men om man spelar som bäst då man måste kommer resultaten. Finns det någon förklaring till den här sviten? – Egentligen är det så enkelt att laget är riktigt bra. Våra fyra första bortamatch­er var jävligt tuffa. Då var vi rätt nöjda med två segrar. Sedan har det bara rullat på. Dessutom har vår målvakt spelat hur bra som helst. Det måste man ha för att vinna så här mycket. Om man tittar tillbaka på förra säsongen är skillnaden slående. Då tog sig Jokerit knappt till slutspel. Nu har laget samlat in näst mest poäng av alla KHL-lag – trots att man har spelat minst matcher.

– Nu har vi ett bättre lag. Så är det bara. I fjol kom vi aldrig in i en rytm. När vi mötte de sämre lagen torskade vi. Vi hade inte stabilitet­en, säger Regin.

”Var jävligt häftigt”

Är det här ett mått på hur bra laget är? – Jag tror faktiskt det. Under förra bortaresan spelade vi inte speciellt bra, men släppte in ett mål och vann tre matcher. Det ser bra ut.

Det ser onekligen bra ut för Jokerit lagom till klubbens femtioårsf­est. I går – inför ögonen på bland annat hockeyikon­en Teemu Selänne – blev det både seger och en fin hyllning till merparten av lagets lagkaptene­r genom tiderna före matchstart. Sist i raden? En dansk. – Det var faktiskt jävligt häftigt. Att få känna trycket när man kliver ut som siste man … Väldigt speciellt. Under det första bytet pumpade fortfarand­e adrenaline­t. Jag är väldigt stolt över det här uppdraget, säger Regin.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? Jokeritspe­larna gratulerar målvakten Ryan Zapolski efter ännu en seger.
NY SEGER.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Jokeritspe­larna gratulerar målvakten Ryan Zapolski efter ännu en seger. NY SEGER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland