Hufvudstadsbladet

Kaisa Sali gav allt men kroppen fungerade inte

Triathlon Kaisa Sali siktade på en pallplacer­ing i Ironman Hawaii men fick till slut nöja sig med samma placering som i fjol – femma.

- HBL-FNB–TT

Triathloni­sten Kaisa Sali fortsätter satsa helhjärtat på att nå framgångar i Ironmantäv­lingen på Hawaii, trots att det andra försöket i inofficiel­la VM inte var perfekt.

Målet att komma bland de tre bästa spolierade­s av en krånglande mage och Sali kom femma precis som i fjol. Hon var drygt tre minuter från trean.

– Kanske jag sparar er från de smutsiga detaljerna men i cyklingen tog kroppen inte riktigt upp energin och vätskan. Det underlätta­r inte direkt här på ön, sade Sali per telefon.

– Nu fungerade kroppen inte som jag ville. Men jag är nöjd över att jag tog ut allt ute på banan, säger Kaisa Sali.

Under det mer än nio timmar långa uthållighe­tsprovet måste alla detaljer stämma för att idrottaren ska kunna uppnå toppresult­at. Sali tycker att hon hade en toppdag i många tävlingar i fjol. I år har det inte gått lika bra men Sali är säker på att hon utvecklats.

På Hawaii löpte Sali över mållinjen på tiden 9.04.40 – en förbättrin­g med 11 minuter jämfört med i fjol. Hon siktade på att förbättra med 15–20 minuter men det målet föll på cyklingen. Vinden vände och kvinnorna fick det besvärliga­re än männen.

– Madame Pele (vindgudinn­an på Hawaii) ordnade så det blev ganska jobbigt för damerna. Vi hade i praktiken motvind till Hawi (vändpunkte­n i cyklingen) och motvind från Hawi, säger Sali.

Ny tränare

Kaisa Sali, 36, har satsat ytterligar­e på proffsighe­ten den här säsongen. Femteplats­en visar att hon hör till världselit­en. Den största förändring­en jämfört med i fjol är att hon blev medlem av amerikansk­a Siri Lindleys träningsgr­upp. Det innebar månader av träning på hög höjd i Colorado.

Sali hoppas att samarbetet fortsätter men hon har ännu inte på allvar diskuterat framtiden med tränaren. Hon tror att det inte är lätt att vara hennes tränare, perfektion­ist som hon är.

– Om Siri orkar träna mig fortsätter vi säkert. Siri har sagt att min arbetsmora­l är tuffare än hos något annat proffs hon träffat. Det skapar ett tryck hos tränaren att allt ska göras bättre, säger Sali med ett skratt.

Nästa tävling i november

Känslan efter tävlingen var så bra att Kaisa Sali redan tänker på följande fullånga triathlon. Nästa tävling väntar i Arizona den 19 november.

– Tränaren lovade att jag får delta, säger Sali, som reser till Finland på måndag.

Schweizisk­an Daniela Ryf vann tävlingen för tredje gången i rad. Hon tog över ledningen i slutet av cyklingen och löpte sedan det snabbaste maratonlop­pet. Sali var näst snabbast på maraton.

I herrtävlin­gen vann tysken Patrick Lange på nya banrekorde­t 8.01.40.

 ?? FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / BRUCE OMORI ?? TUFF TäVLING. – Vinden vänder vid någon tidpunkt varje dag här på ön. För damerna vände den halvvägs, sade Kaisa Sali om att ha motvind i bägge riktningar­na på cykeln.
FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / BRUCE OMORI TUFF TäVLING. – Vinden vänder vid någon tidpunkt varje dag här på ön. För damerna vände den halvvägs, sade Kaisa Sali om att ha motvind i bägge riktningar­na på cykeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland