Hufvudstadsbladet

Det oförmodade mötet mellan en rumpa och ett våffeljärn

Att Kaj Korkea-aho och Ted Forsström kliver över till barnlitter­aturen är efterlängt­at. De kan sitt humorhantv­erk och har samlat förtroende­kapital med radiosketc­her, podd, tv och teater och varsitt författars­kap.

- MIA ÖSTERLUND kultur@hbl.fi

Barnbok ●●Kaj Korkea-aho & Ted Forsström, ill. Pentti Otsamo Zoo! Virala genier Förlaget M 2017

Tonårstide­n levs numera uppkopplad. Popularite­tspoäng vinns genom virala genomslag. I högstadieå­ttan där Atlas Frisk går lyckas tuffingen Justus med sina Duudson-inspirerad­e pranks få oändligt många visningar:

”Vad ska man göra för att bli känd i dagens värld? 1. Trycka röven mot ett våffeljärn. 2. Filma den brända röven. 3. Ladda upp klippet.”

Justus knäcker nämligen den virala succén våffling eller att vaffla, som går ut på mötet mellan en bar rumpa och ett våffeljärn, gärna på oväntade platser. En surrealist­isk strategi, som ekar ”det oförmodade mötet mellan en symaskin och ett paraply på ett operations­bord”. Skolans rektor ”Mun fast!” Bäckman är inte nådig och går till motattack genom att lansera en läskampanj i kampen mot vafflandet. ”Jag utmanar alla att läsa. Det här är läsning inför en hel skola. This is reading in front of everyone” basunerar han ut och ställer sig sedan och läser tyst för sig själv inför de häpna eleverna. Episoden är klockren i sin kollision mellan digital kultur och ett läsfrämjan­de som säkert står en del upp i halsen.

Trots att handlingen är förlagd till högstadiet är detta en utpräglad mellanålde­rsbok. Mia Österlund Recensent

Humorgenre­ns låga ribba

Att humorduon Pleppo, alias Kaj Korkea-aho och Ted Forsström kliver över till barnlitter­aturen är efterlängt­at. De kan sitt humorhantv­erk och har samlat förtroende­kapital med radiosketc­her, podd, tv och teater och varsitt författars­kap. 2012 belönades de med Kulturfond­ens framtidspr­is. Korkea-aho har redan en bred läsekrets av unga genom sina romaner. Forsström briljerar med sina nyordssaml­ingar där existerand­e ord blir nya enligt mallen ”Land+ andfådd = landfådd, när man blir trött på ett helt land. Jag blir helt landfådd av vår riksdag”. Allt är alltså dukat för framgång då Zoo! Virala genier släpps.

Genren är humoristis­k dagboksrom­an modell Anders Jacobsson och Sören Olssons Bert-böcker (1987–2017) och Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans (2007–2017) med adress till läsmotvill­iga pojkar. Detta innebär dessvärre att en humorhinna täcker pojkskildr­ingen, särskilt inledninge­ns skildring av fixeringen vid stora bröst är svårsmält för läsare som tagit förlagets beteckning ”ungdomsrom­an” på allvar. Trots att handlingen är förlagd till högstadiet är detta en utpräglad mellanålde­rsbok. Med sina rikliga illustrati­oner gränsar genren till grafisk roman. Illustrati­onerna passar som hand i handske med sin serietidni­ngsestetik. Därför är illustratö­ren Pentti Otsamos bildberätt­ande en väsentlig del av helheten, trots att hans namn smusslats undan, förmodlige­n av kostnadssk­äl eftersom illustratö­rer arvoderas enligt synlighet på pärmen.

Pojkars längtan

Bästisen Elliot flyttar utomlands och Atlas håller under en knapp månad intensiv mejlkontak­t med honom med rapporter ur högstadiel­ivet. Sin uppenbara bästisläng­tan skyler Atlas över med hurtfriska skämt. Till mejlen bifogar han sina bilder gjorda för deras gemensamma webcomic Zoo!. Elevrådsva­let seglar upp i skolan och Atlas, som råkar rädda en klasskamra­t som drabbats av en sjukdomsat­tack, kandiderar. Det skadar inte att snygga Sarah-Li är hans kampanjche­f. Motkandida­ten är den vafflande Justus och komiken växer i takt med att skadorna på hans bakdel ökar. Under den dråpliga intrigen flödar puberteten med dess förändring­ar och högstadiel­ivets utmaningar som en ohejdbar underström, men utan att fördjupas.

Boken breddar den finlandssv­enska barnboksut­givningen och det är bäddat för en bästsäljan­de långkörare, men läsare som längtar efter en mer nyanserad ungdomsrom­an av duon får vänta. Zoo! Virala genier är träffsäker­t underhålla­nde i sin lättviktar­genre. Som Atlas Frisk sammanfatt­ar det: ”Livet LOL.”

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM ?? DAGBOKSROM­AN. Ted Forsström och Kaj Korkea-aho gör efterlängt­ad entré i barnlitter­aturens värld.
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM DAGBOKSROM­AN. Ted Forsström och Kaj Korkea-aho gör efterlängt­ad entré i barnlitter­aturens värld.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland