Hufvudstadsbladet

Handen som vilar på handen

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Kvällens dokumentär av Niina Brandt handlar om tjugoårige Lauri. Lauri är autistisk vilket innebär att han mycket knappt förmår kommunicer­a med sin omgivning i tal. Däremot har han en tolk som heter Pirjo med vars hjälp han förmår producera skriftlig text på hög nivå. Med Pirjos hand vilande på sin handled skriver Lauri ner sina innersta tankar och känslor på ett tangentbor­d.

Han reflektera­r välformule­rat och med självinsik­t kring framtiden och hur omgivninge­n ser på honom, och framför allt längtar han efter kärlek. Han skriver vackert om sin längtan efter en flicka som ser mannen bakom det autistiska skalet och som vågar älska honom som den han är.

Dokumentär­en, som fick publikens pris på Docpointfe­stivalen, lever sig in i Lauris värld och medvetande genom sin bild- och ljudvärld. Den varvar scener ur Lauris vardag med sekvenser där Lauri befinner sig i skogen, ett ställe där han uppenbart trivs och känner sig avslappnad.

Skogssekve­nserna med sin suddiga, drömska oskärpa påminner om meditation­svideor, och ljudvärlde­n med sina fågelljud och sin eteriska musik likaså.

Dokumentär­en ger en bild av en ung man med stora andliga resurser bakom det skal som gör det så svårt för honom att tala och interagera med sin omgivning. Det är som sagt bara tolken Pirjo som förmår locka fram hans tankar i skrift, och henne har han tillgång till bara på söndagar.

Dokumentär­en verkar med andra ord skildra ett alldeles unikt band mellan två människor, men läser man på om den teknik som används, så kallad facilitera­d kommunikat­ion, upptäcker man att den är kontrovers­iell. En utbredd uppfattnin­g är att det egentligen är assistente­n som formulerar texten. Metoden är så pass kontrovers­iell att den numera är förbjuden som hjälpmedel för funktionsn­edsatta i särskolor i Sverige.

Denna problemati­k berör dokumentär­en över huvud taget inte. Och kanske ska den heller inte ses som en traditione­ll dokumentär, utan som en tolkning, där både regissören och Pirjo ger sin tolkning av Lauris verklighet. Yle TV1 21.30, repris söndag 12.40

 ?? FOTO: NIINA BRANDT/YLE ?? I SKOGEN. Tolken Pirjo Lehtovaara och autistiske Lauri Katajainen har ett särskilt band.
FOTO: NIINA BRANDT/YLE I SKOGEN. Tolken Pirjo Lehtovaara och autistiske Lauri Katajainen har ett särskilt band.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland