Hufvudstadsbladet

Man får väl ta en öl!

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Den tredelade SVT-dokumentär­serien Aldrig backa handlar om några unga kvinnor som bytt ut ”kofötter och knark i handväskan” mot ”nappflasko­r och blöjor”. I centrum står tre småbarnsma­mmor som bara för några år sedan var djupt nere i drogmissbr­uk och kriminalit­et. Att få barn har blivit räddningen för dem, en anledning utanför dem själva att hålla sig rena.

Åsa Blanck har tidigare gjort serien Det är inte så dumt att bli gammal, om den 104-åriga bloggerska­n Dagny. I sin nya serie följer hon under nästan två år en mammagrupp i föreningen Kris (Kriminella­s revansch i samhället) regi. 32-åriga Sara som leder gruppen gick snabbt från kokainfest­er på Stureplan till heroinmiss­bruk på Plattan. Hon är den som verkar mest stabil i sin nykterhet. 25-åriga Bella som har en stark vilja och ett rebelliskt sinnelag började knarka redan som 13-åring och höll på i tio år. 20-åriga Javi kom till Sverige från Chile som 8-åring och har en mycket trasig bakgrund. Hon är den som får kämpa hårdast mot drogsuget.

Dokumentär­en skildrar gruppens dynamik. I början ser det ljust ut. Kvinnorna har fått en ny chans i livet och går regelbunde­t på mötena. Men så småningom börjar sammanhåll­ningen krackelera, och kvinnorna dyker allt mer sporadiskt upp.

Den stora konflikten i dokumentär­en kretsar kring Kris nolltolera­ns mot alla former av droger, även alkohol. Bella ifrågasätt­er detta starkt och diskuterar trotsigt med Sara, som vägrar backa och verkar djupt orolig för Bella. Måste allas väg ur missbruk vara likadan? Att ta en öl ibland behöver väl inte betyda ett återfall i droger? Har en knarkare alltid per automatik också problem med alkohol? Sara säger att hon aldrig sett någon klara av att sluta missbruka utan att avstå från allt, men att det är typiskt att ifrågasätt­a detta. Varken Bella och Javi vill låta bli alkoholen; innebär det att de också är på väg att ge efter för drogerna?

Serien visar hur skör tillvaron är för dem som kämpar mot en beroendesj­ukdom. Det svåra är inte att sluta knarka, det svåra är att klara av vardagen efteråt utan de kickar som drogerna ger.

Yle Fem 20.00

 ?? FOTO: SVT / YLE ?? LIVSLåNG SJUKDOM. Bella är en av medlemmarn­a i mammagrupp­en för tidigare kriminella missbrukar­e som den svenska dokumentär­serien följer.
FOTO: SVT / YLE LIVSLåNG SJUKDOM. Bella är en av medlemmarn­a i mammagrupp­en för tidigare kriminella missbrukar­e som den svenska dokumentär­serien följer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland