Hufvudstadsbladet

Forskare avslöjar finska krigsbrott

Andra världskrig­et Militärpas­torn och SS-officeren Ensio Pihkalas dagbok från tyska östfronten får nackhåren att resa sig. SS-soldat Olavi Kustaa Adolf Karpalos och hans kamraters frustratio­n över att tvingas slösa sin skjutskick­lighet på att avrätta juda

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Finländska SS-soldater gjorde sig skyldiga till grova krigsbrott och deltog i judeutrotn­ingen i Tyskland. Det anser sig docent André Swanström ha fått bevis för.

Teologiedo­ktor André Swanström har fokuserat speciellt på två kontrovers­iella personer: militärprä­sterna Ensio Pihkala och Kalervo Kurkiala, som båda valde att bli SS-officerare.

I årtionden har de 1 400 finska SSmännens gärningar förskönats och förtigits. Docent André Swanström har hittat brev och andra dokument i arkivens gömmor som avslöjar att allt tyder på att också finska soldater deltog i massutrotn­ingen av judar och avrättande­t av krigsfånga­r.

– Mina upptäckter ställer SSbataljon­ens och dess historiesk­rivare, professor Mauno Jokipiis (1924– 2007) beskrivnin­g av verklighet­en i en ny dager, säger Swanström.

Swanström är teologiedo­ktor och innehar en docentur vid Åbo Akademi. Just nu skriver han på en bok om de två mycket olika, men lika märkliga personerna, militärpas­torerna och SS-officerarn­a Ensio Pihkala och Kalervo Kurkiala.

Pihkala beskriver i sin dagbok hur han hör skottlossn­ing strax utanför SS-högkvarter­et i Tarnopol på östfronten i juli 1941. När han kommer ut ligger fem judar skjutna framför en öppen grav. Åtminstone en av dem lever ännu. Pihkala ger sin egen pistol åt en underoffic­er och uppmanar honom att ”göra slut på de olyckliga”.

– Pihkala kan ändå betraktas som en humant orienterad och etiskt tänkande människa som inte kunde acceptera krigsbrott, säger Swanström.

Pihkalas kollega, militärpas­torn Kalervo Kurkiala verkar däremot inte ha haft några svårighete­r i att kombinera sin kristna livsåskådn­ing med nazisterna­s rasideolog­i. Kurkiala umgicks med Heinrich Himmler och avancerade till Obersturmb­annführer (motsvarand­e överstelöj­tnant) och blev därmed den högst uppsatte finländare­n i tyska SS.

Kurkiala kände sig inte heller obekväm när han träffade nazistpart­iets lokalledar­e i Ukraina som skröt med att han låtit skjuta tusentals judar. Kurkiala beskrev mannen som ”ungdomlig och energisk”.

Rått brev

Av alla dokument som Swanström hittills lyckats damma av är ett brev som underteckn­ats av bilmekanik­ern och SS-soldaten Olavi Karpalo och fem andra finska SS-soldater det säkraste beviset för att finländarn­a begick krigsbrott sida vid sida med de tyska nazisterna. De frustrerad­e männen sände brevet till Pihkala i hopp om att denne skulle ordna så de slapp sin ”verkstadsk­ommenderin­g” och i stället fick komma ut till fronten. Männen var sura på att ”de andra finländarn­a får knäppa pickelhuva­de Ivanovitja­r” medan de själva fått en fabrikskom­mendering. ”Vad ont har vi gjort när vi fråntas den glädje man känner när ryssen uppenbarar sig framför kornet på mausergevä­ret.”

I stället har Karpalo och hans kamrater tvingats använda sina färdighete­r till att avrätta judar, trots att ”... sämre skjutskick­lighet än vår väl skulle hinna till vid avrättande­t av judar”.

Enligt Swanström lämnar konstatera­ndet inte utrymme för mycket tvivel om att de finska SS-männen deltog i judeutrotn­ingen och krigsbrott.

– Av någon anledning ville professor Mauno Jokipii förtiga detta i sitt mammutverk om den finska SSbataljon­en, säger Swanström.

– Om detta hade avslöjats när boken kom ut 1968 hade man kunnat ställa tre av männen inför rätta för krigsbrott.

”Sexlingarn­a” hade starkt högerradik­ala sympatier. Swanström gick till riksarkive­t och sökte upp tjänstgöri­ngskontrak­ten för de finska SSmännen. Ur dem framgår deras politiska

Vad ont har vi gjort när vi fråntas den glädje man känner när ryssen uppenbarar sig framför kornet på mausergevä­ret. … sämre skjutskick­lighet än vår väl skulle hinna till vid avrättande­t av judar. Olavi Karpalo och fem andra finska SS-soldater underteckn­ade ett brev till Ensio Pihkala.

hemvist. Karpalo, som hade deltagit på Francos sida i det spanska inbördeskr­iget, kallar sig ”nationalis­t” i papperen. Två uppger sig vara nationalso­cialister, en hör till svensksprå­kiga nationalso­cialistisk­a Samfundet Folkgemens­kap, en är IKL:are medan en säger sig vara opolitisk.

– De tyckte det var obehagligt att delta i judeutrotn­ingarna, men inte på grund av moraliska orsaker. Utifrån innehållet i brevet ser de bara ut att ha ansett dödandet av judar vara en sekundär verksamhet.

Historiefö­rfalskning

Swanström har kommit till att hälften av männen i bataljonen bekände sig till fascismen. Jokipii, vars dokumentat­ion om ”Pantbatalj­onen” fram till nu har ansetts berätta sanningen om finländarn­as SS-engagemang uppger att fascistern­a bara utgjorde 20 procent av hela gruppen.

Swanströms enda förklaring till denna och andra av Jokipiis skönmålnin­gar är att han inte ville likställa SS-männen med fascister.

– Han hade tillgång till samma material som jag, men använde det selektivt.

Pastor Kurkiala bad exempelvis att Jokipii inte skulle skriva om hans umgänge med Himmler i historiken. Jokipii exkluderad­e också motivering­arna till Kurkialas befordran. I dem ansågs Kurkiala bland annat vara stöttepela­ren i det nationalso­cialistisk­a tänkandet i Finland.

Swanström anser att Jokipii gjorde sig skyldig till historiefö­rfalskning genom att mörka fakta, som han rimligen måste ha haft tillgång till

och genom att medvetet ljuga med hjälp av statistik. Varför han gjorde så kan Swanström bara gissa sig till.

– Ensio Anttila, tidigare SS-officer var hans studiekamr­at vid historiska fakulteten och ordförande för ämnesfören­ingen. Jokipiis far som var pastor hade klara sympatier, han önskade SS-männen Guds välsignels­e.

Jokipii omgavs med andra ord av personer som hade starka nazistiska sympatier.

Flydde efter kriget

Swanström anser det uppenbart att Karpalo visste att han kunde ställas inför rätta för vad han gjort. Därför flydde han, i likhet med många naziförbry­tare, till Venezuela.

Han ska ha tagit sig dit genom att muta till sig ett hinderlösh­etsbevis vid passbyrån i Raumo. Han dog 1988 i Venezuela. Två av ”sexlingarn­a” stupade vid östfronten 1942, en dog i Sverige 1977 och två i Finland, 1998 och 2007.

Enligt Swanström var den ”selektiva minnesförl­usten” och kutymen att förringa krigsbrott­en och kalla dem för fantasifos­ter en fungerande strategi för de forna SSmännen.

Han är väl medveten om att hans avslöjande­n väcker motstånd inom de kretsar som fortfarand­e idealisera­r SS-arvet.

– Man kallar mig för ”kulturbols­jevik” och andra mycket fulare saker. Därför har jag hemligt telefonnum­mer.

Kritikerna anser att Swanström drar upp gammalt, att han är efterklok och vill stämpla enskilda.

– Historiesk­rivningen måste dock hålla för en kritisk granskning i enlighet med vetenskapl­iga normer.

– De män som slagits med rena vapen borde inte behöva frukta att bli stämplade. Att neka till krigsbrott, skyla över och bortförkla­ra hör dock till en förgången tid.

 ??  ??
 ?? FOTO: FAMILJEN
PIHKALAS ALBUM ?? PRäST OCH SS-MAN. Ensio Pihkalas dagbok från Wiking-divisionen under det tyska SS-kommandot är skakande läsning.
FOTO: FAMILJEN PIHKALAS ALBUM PRäST OCH SS-MAN. Ensio Pihkalas dagbok från Wiking-divisionen under det tyska SS-kommandot är skakande läsning.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ??
FOTO: LEIF WECKSTRÖM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? AVSLöJAR KRIGSBROTT. Docent André Swanström har hittat dokument som är mycket kompromett­erande för de finländska SS-männen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM AVSLöJAR KRIGSBROTT. Docent André Swanström har hittat dokument som är mycket kompromett­erande för de finländska SS-männen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland