Hufvudstadsbladet

Katalonien­s president måste svara på torsdag

Katalonien Brevet med inbjudan till dialog från Carles Puigdemont faller inte Madrid i smaken. Katalonien­s regionpres­ident måste senast på torsdag ge ett tydligare svar på om han utlyst självständ­ighet eller inte. Vid ett ”ja” hotar drastiska åtgärder frå

-

Vi hoppas på dialog under de kommande två månaderna, skrev Katalonien­s regionpres­ident Carles Puigdemont i ett brev till Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy. Men spanska regeringen tänker inte vänta så länge utan har till torsdag krävt honom på ett svar om han utlyst Katalonien självständ­igt eller inte.

Madrid hade krävt ett enkelt svar på frågan till måndagsför­middagen. Detta efter att regionpres­ident Carles Puigdemont i sitt tal förra veckan sade att han var redo att utropa katalansk självständ­ighet – men samtidigt tillade att han skjuter upp den processen för att få till stånd förhandlin­gar med regeringen.

I ett fyrasidigt brev till premiärmin­ister Mariano Rajoy, som publicerat­s av katalanska medier, upprepar han samma budskap. ”Under de kommande två månaderna är vårt huvudsakli­ga mål att få med dig på dialog”, skriver Puigdemont, utan att nämna vad hans regionrege­ring ämnar göra om den tidsfriste­n löper ut utan några samtal.

Spanien beklagar

Madrid låter sig inte nöjas med brevet.

– Regeringen beklagar att den katalanska regeringen­s president har beslutat sig för att inte svara på regeringen­s begäran, säger biträdan- de premiärmin­ister Soraya Sáenz de Santamaría, enligt AFP.

Hon uppmanar honom nu att förtydliga sin ståndpunkt senast på torsdag klockan 10 lokal tid. Kravet upprepas även i ett skriftligt svar från Rajoy till den katalanske ledaren.

Om Puigdemont skulle svara ja på att han utlyst självständ­ighet hotar Madrid med att tillämpa artikel 155 i den spanska grundlagen, vilket innebär att regeringen tar direkt kontroll över den halvautono­ma regionen.

– Svaret från den katalanske presidente­n kommer att avgöra framtida händelser inom de närmaste dagarna, sade premiärmin­ister Rajoy i förra veckan.

Puigdemont pressad

Katalonien höll en folkomröst­ning i självständ­ighetsfråg­an den 1 oktober. Av de röstande ville nio av tio ha självständ­ighet – men valdeltaga­ndet låg bara på drygt 40 procent. Madrid ser omröstning­en som olaglig.

Pressen på Puigdemont att backa är stor från Madrid och EU. Samtidigt finns också press åt andra hållet, där separatist­iska allierade vill att Puigdemont fortsätter framåt.

– Hans åtagande gentemot de som bad honom om detta den 1 oktober är mycket klart, vilket gör att vi tror att han fortsätter vägen framåt, säger Marta Pascal, högt uppsatt partikamra­t med Puigdemont i självständ­ighetspart­iet PDECAT.

Polischef går fri

I går kom beskedet att chefen för den katalanska polisstyrk­an Mossos d’esquadra Josep Lluis Trapero, som utreds för misstänkt uppvigling, inte kommer att hållas i fängsligt förvar som åklagarna yrkat på. Men han fråntas sitt pass, meddelar domstolen.

Josep Lluis Trapero har anklagats för att inte ha stoppat folkomröst­ningen om självständ­ighet, och för att hans styrka tvärtom hindrat nationell polis i dess arbete.

 ?? FOTO: EPA/CHEMA
MOYA ?? EN CHANS TILL. Spaniens biträdande premiärmin­ister Soraya Sáenz de Santamaría är missnöjd med att Carles Puigdemont inte svarat på regeringen­s begäran och kräver svar senast på torsdag.
FOTO: EPA/CHEMA MOYA EN CHANS TILL. Spaniens biträdande premiärmin­ister Soraya Sáenz de Santamaría är missnöjd med att Carles Puigdemont inte svarat på regeringen­s begäran och kräver svar senast på torsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland