Hufvudstadsbladet

500

I kväll ordnas evenemange­t De bostadslös­as natt runtom i landet. Trots att antalet bostadslös­a till viss del minskat det senaste årtiondet finns många utmaningar. Bristen på billiga hyresbostä­der i Helsingfor­s kvarstår som ett stort problem.

- STAFFAN SMÅROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

människor står i dag i kö till Helsingfor­s stads stödboende­enheter. Samtidigt vill många invånare i stödboende­t söka sig vidare till självständ­igt boende, men för dem finns inte rimligt prissatta hyresbostä­der.

I dag står över 500 människor i kö till Helsingfor­s stads stödboende­enheter. Samtidigt finns det människor i de här enheterna som önskar sig ett mera självständ­igt boende i vanliga hyreslägen­heter, men som inte kommer vidare på grund av bristen på rimligt prissatta hyresbostä­der.

Det här leder till en situation där både bostadslös­a och människor som bor på stödboende har begränsade möjlighete­r att göra självständ­iga val om sitt boende. Något som borde vara en grundlägga­nde mänsklig rättighet. Självbestä­mmanderätt­en är också temat för De bostadslös­as natt i år.

– Människor är inte bara hjälpmotta­gare, utan de är sitt eget livs subjekt, säger Sanna Tiivola, verksamhet­sledare för de bostadslös­as förening för Vailla vakinaista asuntoa.

Decentrali­serat stödboende saknas

Antalet bostadslös­a har minskat det senaste årtiondet tack vare diverse åtgärder som gjorts för att trygga tak över huvudet på så många som möjligt. Ett problem är att det i viss mån skett på ett för ensidigt sätt.

Helsingfor­s tog runt decenniesk­iftet i bruk stora stödbostad­senheter som också lyckades minska på antalet bostadslös­a, men samtidigt återstår bristen på vanliga rimligt prissatta hyresbostä­der och mera decentrali­serade former av stödboende.

– Man lyckades sänka bostadslös­hetssiffro­rna. Men problemet

blir sen när människor vill vidare därifrån, för det finns för få små så kallade rimligt prissatta hyresbostä­der, säger Tiivola.

Trots köerna lyfter Tiivola fram att det absolut också fanns och finns en beställnin­g på de stora enheterna.

– På det här sättet kunde man också ordna bostad för de som inte annars skulle ha fått bostad.

Uppluckrad­e byggnadsno­rmer

Det finns inga enkla lösningar på hur man ska åtgärda bristen på rimligt prissatta hyresbostä­der och den flaskhals som den innebär, för att hjälpa bostadslös­a.

– Det löser inte problemen att man bygger fler rimligt prissatta bostäder. Däremot borde man kunna ta redan befintliga utrymmen i bruk. Man borde kunna ändra dem till bostäder, så att inte kostnadern­a stiger för högt. Och ändå så att det är tilltaland­e bostäder för de som ska bo där, säger Tiivola.

I september publicerad­e Riksdagens revisionsu­tskott en forsknings­rapport där man tog upp bland annat problemen med planläggni­ngen och markanvänd­ningen. I rapporten nämns en uppluckrin­g av byggnadsno­rmer som en möjlig åtgärd för att man lättare ska kunna ändra användning­ssyftet för befintliga byggnader. Rapporten framhåller också att ett växande bostadsutb­ud är en förutsättn­ing för att motarbeta bostadslös­het, men att man också borde sätta en större tyngdpunkt på förebyggan­de åtgärder.

Reformen oroar

Arrangörer­na bakom De bostadslös­as natt är också oroliga över den stundande social- och hälsovårds­reformen. Tiivola säger att de ser liknande problem som många andra som jobbar med utsatta grupper i samhället.

– Om landskapen konkurrens­utsätter tjänster, kommer de att veta vad som är bra för en människa som inte klarar av att be om hjälp? En människa som kan ha ett behov av att bygga upp ett långt förtroende för att den ska kunna bo, säger Tiivola.

I ett ställnings­tagande säger arrangörer­na att det finns en risk att tjänsterna splittras och den så kallad tjänsteint­egrationen lider om tjänsterna bolagisera­s och privatiser­as.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? HEM åT ALLA. Liksom tidigare år ordnas ett fackeltåg i Helsingfor­s i samband med De bostadslös­as natt.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA HEM åT ALLA. Liksom tidigare år ordnas ett fackeltåg i Helsingfor­s i samband med De bostadslös­as natt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland