Hufvudstadsbladet

Fabriksbra­nd spred giftig rök

- FNB

Branden i en avlagd tapetfabri­k i Mosabacka i norra Helsingfor­s spred giftig rök på måndagseft­ermiddagen och -kvällen. Brandkåren fick elden under kontroll på kvällen och ingen människa hade veterligen fått skador av röken. Eldsvådan i Sandudds gamla tapetfabri­k på Viertolavä­gen 6 bröt av tillsvidar­e ut okänd anledning vid 14-tiden. Brandplats­en ligger nära tågstation­en i Mosabacka, och närtågen lät bli att stanna där i cirka fyra timmar på grund av eldsvådan. En del tågavgånga­r ställdes in och några fjärrtåg blev försenade.

Efter larmet om eldsvådan uppmanades alla i eller öster om Mosabacka att hålla sig inomhus, och dessutom stänga dörrar, fönster och ventilatio­n. Röken spred sig mestadels i östlig riktning mot Fallkulla, Tattaråsen och Jakobacka. På Facebook fanns inlägg om röklukt så långt borta som i Korso och Nissbacka i Vanda.

Polisen spärrade av området på en radie av några hundra meter runt brandplats­en. Ett tjugotal räddningsf­ordon ryckte ut för att släcka eldsvådan och hade tre timmar senare lyckats avgränsa elden till ett cirka 300 kvadratmet­er stort område.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland