Hufvudstadsbladet

Hackare försökte pressa banker på pengar

En serie omfattande cyberattac­ker mot banker och medier kan leda till stränga straff. I rättegånge­n som inleddes i Helsingfor­s tingsrätt i går yrkar åklagaren på tre års fängelse för den huvudåtala­de.

- FNB

Den allvarliga­ste åtalspunkt­en är en attack mot OP-gruppen vid årsskiftet 2014–2015. Attacken ledde bland annat till att bankkoncer­nens webbplats kraschade och att det i flera dagar inte gick att ta ut pengar med bankens kort. Åklagaren anser att bankerna orsakades betydande olägenhete­r och ekonomisk skada.

Enligt åklagaren genomförde den huvudåtala­de, en man född 1997, samtidiga attacker mot Nordea, Danske Bank och Aktia. För Aktias del misslyckad­es planen. Den åtalade krävde bankerna på den virtuella valutan bitcoins för att upphöra med attackerna. Men utpressnin­gsförsöken gav inte resultat eftersom bankerna vägrade betala.

Hotade avslöja bankkoder

I fallet med OP-gruppen hotade mannen gå ut med tusentals bankkunder­s inloggning­suppgifter om inte banken betalade honom cirka 16 000 euro i bitcoins. Han underströk kravet med att publicera en kunds användarna­mn och lösenord till nätbanken på Twitter.

Också en annan man, född 1995, står åtalad i samma mål. Åklagarens straffyrka­nde är minst sju månaders villkorlig­t fängelse.

Enligt åklagaren lyckades de två männen hacka åtminstone en bankkunds dator och nätbank med hjälp av ett sabotagepr­ogram.

Den huvudåtala­de skickade enligt åklagaren också ett påhittat chattsamta­l till kundens webbläsare, där han uppträdde som bankanstäl­ld och bad kunden om en nätbanksko­d. Därefter flyttade han över pengar från kundens konto till ett företag som tillhandah­åller nätvalutat­jänster.

Målet har en annan förgrening, där de åtalade enligt åklagaren gjorde cyberattac­ker mot MTV, Iltalehti och Kommunikat­ionsverket. MTV försökte de också pressa på pengar.

De misstänkta brotten ägde rum före bankattack­erna hösten 2013. Den huvudåtala­de åtalas också ensam för en annan attack mot Kommunikat­ionsverket i början av 2015.

Den huvudåtala­de har bara erkänt betalmedel­bedrägerie­t som rör överföring­en av OP-kundens pengar. I medieförgr­eningen har den huvudåtala­de erkänt en del åtal och bestridit andra. Den äldre åtalade har däremot bestridit alla brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland