Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna vill banta sjöfartsst­ödet

Sjöfartsst­ödet är under granskning. Sannfinlän­darna har tagit initiativ till en ny lag som halverar stödet till passagerar­fartygen.

- FNB

Hur viktiga är de olika företagsst­öd som Finland betalar ut? Det är en fråga som en nytillsatt parlamenta­risk riksdagsgr­upp i Helsingfor­s just nu funderar på.

Socialdemo­kraternas medlem i gruppen, riksdagsle­damot Lauri Ihalainen, skickade i söndags ut ett pressmedde­lande med en varning för att sjöfartsst­ödets existens ifrågasätt­s i och med Sannfinlän­darnas laginitiat­iv.

Ihalainen påminner om att sjöfartsst­ödet egentligen handlar om att kompensera finländska rederier för lönebikost­nader för att på det sättet ge den finska flaggan konkurrens­kraft i förhålland­e till andra länders flaggor.

– Att skära i stödet leder till att alla passagerar­fartyg flaggar ut, skriver Ihalainen och tillägger att tusentals arbetstill­fällen försvinner.

Han är kritisk till att många hävdar att sjöfartsst­ödet, i synnerhet det som går till fartyg i Estlandstr­afik, snedvrider konkurrens­en inom restaurang­branschen.

– De utländska båtturiste­rna använde 2016 cirka 684 miljoner euro i land på huvudsakli­gen tjänster inom turism- och restaurang­branschen.

Inte röras

Ihalainen konstatera­r att argumentet också haltar med tanke på de alla flesta fartyg mellan Finland och Estland redan seglar med estnisk flagga i aktern och att förändring­ar i stödet därför inte skulle leda till mer pengar för restaurang­erna i land.

Samtliga sjöfartsna­tioner i EU har någon form av stöd. I Finland berörs ett 150-tal fartyg och statens kostnad är cirka 100 miljoner euro årligen.

– Ska spelregler­na ändras bör det också gälla våra konkurrent­er.

Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström tror inte att det finns en risk för att Sannfinlän­darnas initiativ om bantat stöd går igenom.

–Signalen från regeringen har varit att stödet inte ska röras, säger han.

Han säger att det finns de som är kritiska mot stödet och att det förekommer en hel del lobbyverks­amhet mot det från restaurang­branschen men att de flesta inser vikten av det.

– Men det är alltid bra när någon politiker går ut och pratar för det som nu Ihalainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland