Hufvudstadsbladet

”EU:s tålamod med Turkiet börjar tryta”

EU-ländernas utrikesmin­istrar förde en mycket kritisk diskussion om Turkiet i går, beskriver utrikesmin­ister Timo Soini (Blå). EU beslöt därtill att skärpa sanktioner­na mot Nordkorea.

- FNb–tt

Under gårdagens utrikesmin­istermöte talade Timo Soini om domen mot en finländsk journalist förra veckan. Ayla Albayrak dömdes i turkisk domstol för att ha spridit terroristi­sk propaganda. I sin artikel i Wall Street Journal skrev hon om livet och striderna i det kurdiska området i sydöstra Turkiet.

– Diskussion­en om utveckling­en i Turkiet, de mänskliga rättighete­rna i landet och Turkiets språkbruk mot andra länder var mycket kritisk, sade Soini till FNB i Luxemburg efter mötet.

Utrikesmin­istrarna diskuterad­e dagsaktuel­la frågor i Turkiet, och det var naturligt att Finland lyfte fram journalist­ens öde. Det var en till i raden av diplomatis­ka åtgärder med vilka staten vill hjälpa Albayrak.

Soini tolkade utrikesmin­istrarnas diskussion som att många EUländers tålamod med Turkiet börjar tryta. Kommentare­rna om ett eventuellt turkiskt EU-medlemskap var ändå fortsatt försiktiga, sade han.

– Uttryck som avbryta och lägga på is förekommer inte mycket, men i praktiken framskride­r förhandlin­garna med Turkiet inte för närvarande, sade Soini.

I praktiken ligger förhandlin­garna redan på is eftersom det länge varit klart att Turkiet inte planerar att respektera de medborgerl­iga rättighete­rna eller lägga om sin statsförva­ltning på det sättet som ett medlemskap skulle förutsätta.

Även Sverige vill bevara dialogen mellan EU och Turkiet.

– Det här har varit ett sätt för oss att försöka få Turkiet in på rätt spår och förmå landet att genomföra reformer. Jag tror att det dessutom är viktigt för landets opposition att vi inte stänger dörren till EU, sade Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström.

Oro över avtal med iran

EU-länderna manar USA att stå fast vid kärnavtale­t med Iran.

Utrikesche­fen Federica Mogherini åker till Washington för att vädja till Donald Trumps regering.

– EU manar USA att hålla fast vid JCPOA (kärnavtale­t med Iran) och överväga följderna för säkerheten i USA, dess partner och regionen innan ytterligar­e steg vidtas, heter det i ett gemensamt uttalande från EU:s utrikesmin­istermöte i Bryssel på måndagen.

– Jag kommer att åka till Washington i början av november för just det här, sade Mogherini.

”Våldet måste upphöra”

Läget i Burma fanns också med på agendan. Bland annat har EU-länderna enats om att frysa alla möten med Burmas högsta militära ledning med anledning av de orolighete­r som tvingat mer än en halv miljon rohingyer på flykt ut ur landet.

Även andra EU-sanktioner mot Burma kan bli aktuella.

Mot Nordkorea skärper EU sina sanktioner. Bland annat införs ett totalförbu­d mot EU-investerin­gar i landet inom alla sektorer – inte bara som tidigare inom bland annat kärnkrafts-, gruv- och vapenindus­trin.

Samtidigt inför även Ryssland nya sanktioner mot Nordkorea. President Vladimir Putin skrev i går under ett dekret om restriktio­ner i enlighet med FN:s resolution 2321 från den 30 november i fjol, rapportera­r ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland