Hufvudstadsbladet

Debatten om Nato är oundviklig

- NILS TORVALDS Europaparl­amentarike­r och presidentk­andidat (SFP)

Carl Fredrik Sandelin avslutar sitt debattinlä­gg (HBL 15.10) med det som egentligen var utgångspun­kten för min öppning: vi behöver den här debatten. Hur olika personer och partier landar i den har sedan mycket olika bevekelseg­runder – både ideologisk­a och taktiska. Min positioner­ing har fem eller sex centrala beståndsde­lar av vilka alla är i den meningen dynamiska att de hela tiden förändras om också i olika takt.

Sandelin har som utgångspun­kt att ”Natoivrare” eller förespråka­re (det är lite olika saker) ser Ryssland som ”den stora busen”. Jag tror att det ger oss en lite stillaståe­nde och oriktig bild. Säkerhetso­ch försvarspo­litik handlar inte om dagen utan om morgondage­n, om Europa 2030.

Om vi är överens om det perspektiv­et behöver vi inte dela upp världen i busar och icke busar utan försöker i stället se varthän verklighet­ens villkor driver Ryssland, Förenta staterna och Europa.

Rysslands stora utmaning – och den har funnits på olika sätt under de senaste 300 åren – handlar om ett moderniser­ingsunders­kott. Strukturer­na i landet håller inte för en allt mera globaliser­ad konkurrens, som dessutom i allt högre grad drivs av teknologi. Sedan 1970-talet har Sovjetunio­nen/Ryssland klarat sig på sin energiexpo­rt, men teknologin går nu dem förbi och skapar förhålland­en i vilka oljepriset inte räcker till för att balansera systemet. Vid horisonten finns alltså en hotande kris, som igen kommer att visa sig vara svårlöst och över den tröskeln kommer man inte med en förvaltnin­g som i krissituat­ioner förlitar sig på vad jag kallar KGB-metoder.

Vi är alltså så illa tvungna att försöka ana oss till hur Ryssland rider ut en allvarlig kris – och tecknen är inte särskilt goda.

Förenta staterna är – lyckligtvi­s – inte enbart Donald Trump, men det kan hända att vi är så illa piskade att stå ut med president Trump i tre eller sju år till. Valsiffror­na från de senaste valen antyder ytterst tydligt att Förenta staterna under en överskådli­g framtid kommer att rikta sig inåt för att försöka lösa sina inrikespol­itiska utmaningar. Den här formen av självranns­akan innebär att Förenta staternas säkerhetsp­olitiska åtaganden i världen avtar och det kommer oundviklig­en att påverka Europas säkerhetsp­olitiska position.

Av just den här orsaken framhöll Angela Merkel att vi måste försöka stå lite mera på egna ben. Det handlar alltså om Europas säkerhets- och försvarspo­litik. Och just här finns det i Sandelins text någonting som jag uppfattar som ett misstag eller en feltolknin­g. EU bygger inte upp ett gemensamt

Vi är så illa tvungna att försöka ana oss till hur Ryssland rider ut en allvarlig kris – och tecknen är inte särskilt goda.

EU-försvar. Däremot strävar EU efter att bygga upp en gemensam säkerhetsp­olitik, som också innehåller försvarspo­litiska beståndsde­lar (nödvändiga operativa resurser och en kommandoke­dja).

Det är alltså i det här landskapet Finlands nästan obefintlig­a säkerhetsp­olitiska diskussion skall sättas in. Om den diskussion­en inte klarar av att nämna Nato eller om det säkerhetsp­olitiska inlägget i den debatten är ett lite tjatigt ”Natomedlem­skap är inte aktuellt” för vi helt enkelt inte en debatt om vår säkerhetsp­olitiska framtid utan enbart en politisera­d debatt om vad som förefaller vara opportunt just i dag. Till den här låsningen vid det dagsaktuel­la bidrar tesen om det nödvändiga att genomföra en folkomröst­ning. Den tesen låter opportunis­tiska politiker komma undan utan att ta ställning och utan att behöva ta sitt ansvar och förhindrar därmed att debatten förs.

Vi kan dessutom hamna i en mer än obehaglig situation. Diskussion­en i Sverige kommer efter Centerpart­iets beslut att handla om att Sverige går för sig och utan sidoblicka­r vidare mot ett Natomedlem­skap. Den situatione­n kan uppstå redan efter ett år och kunde alltså skapa en situation i vilken Finland vore fullständi­gt oförberett på en säkerhetsp­olitisk utmaning av den storleksor­dningen.

Det har vi bara inte råd med.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland