Hufvudstadsbladet

Militarist­iska vindar blåser runt Östersjön

-

NATO Ett tack till Carl Fredrik Sandelin för hans insiktsful­la debattarti­kel (HBL 15.10).

I samma tidning citeras Stefan Wallin i fråga om Nato. Han säger bland annat ”Det känns som en östlig bris från det förgångna då Rysslands nye ambassadör varnar för ”motåtgärde­r ifall Finland går med i Nato”.

Det är dock viktigt att veta att det har hotats med ”motåtgärde­r” även från västligt håll. Då FN samlades för att arbeta fram en konvention om förbud mot kärnvapen spelade Sverige en aktiv roll.

Även de övriga så kallade neutrala länderna i Europa, Irland, Schweiz och Österrike,

deltog aktivt i förhandlin­garna.

I juli röstade 122 av FN:s 193 medlemslän­der för ett underteckn­ande och ett senare ratificera­nde av konvention­en. Finland lyste med sin frånvaro under hela processen och deltog heller inte i omröstning­en. Vårt land befann sig alltså i sällskap med kärnvapenl­änderna och deras ”lydstater”. Frågan lyder: var Finland utsatt för påtrycknin­g från USA och Nato? Vårt grannland Sverige fick nämligen en frän reprimand från USA för sitt agerande!

Utrikesmin­ister Margot Wallström beskriver i Aftonblade­t (13.7) hur Sveriges regering kommer att arbeta för en kärnvapenf­ri värld. Hon kräver bland annat att USA och Ryssland, vilka tillsamman­s äger 90 procent av världens kärnvapen, bör dämpa

beredskape­n för dessa, vidare att kärnvapenb­estyckade kryssnings­missiler förbjuds, att det fullständi­ga provstopps­avtalet träder i kraft och att kärnvapens­taterna garanterar att de aldrig kommer att använda kärnvapen mot stater som själva saknar sådana.

Vid FN:s konferens i New York den 28 mars betonade i sin tur Sveriges nedrustnin­gsambassad­ör Eva Walder att Sverige alltid har deltagit i multilater­ala nedrustnin­gsförhandl­ingar. Hon betonade också att såväl tillverkni­ngen som moderniser­ingen av kärnvapen innebär ett kolossalt slöseri med naturresur­ser, för att inte tala om att ett kärnvapenk­rig kan ”förstöra hela den mänskliga civilisati­onen, döda till och med miljarder människor, förstöra miljön och göra slut på det liv på jorden som vi känner till”.

Detta passade inte USA, det enda land i världen som har gjort bruk av kärnvapen, och det i två fall, mot de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Resultatet torde vara oss alla bekant.

The Local (www.thelocal. se) rapportera­de (20.8) att USA:s försvarsmi­nister James Mattis hade sänt en varning till Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist om den försämrade relation som skulle uppstå länderna emellan ifall Sverige underteckn­ade konvention­en om kärnvapenf­örbud.

Nato är världens största kärnvapena­llians. Under Natos toppkonfer­ens i Warszawa 2016 slår slutdeklar­ationen fast att det är en kombinatio­n av kärnvapen, missiler och konvention­ella vapen som

utgör alliansens avskräckni­ngspotenti­al och försvar.

Om Finland blir medlem av militärall­iansen kommer Natos längsta gräns mot Ryssland att löpa längs vår östra gräns. Är detta verkligen något som våra politiker på fullt allvar eftersträv­ar?

Enligt Wallin vore en folkomröst­ning om Nato riskabel, och debatten om ett medlemskap borde därför föras över medborgarn­as huvuden ”med fakta framom fiktion”. Han menar alltså att folket represente­rar fiktion, och politikern­a fakta. En minst sagt förolämpan­de attityd till medborgarn­a i detta land!

En omröstning om en så dramatisk fråga som ett medlemskap i en kärnvapena­llians skulle alltså avgöras utan att höra alla dem detta berör! Demokrati à la Finland?

Sverige och Finland bör senast nu föra en grundlig debatt om Nato och den upptrappad­e och bokstavlig­en livsfarlig­a militarise­ringen av Östersjöre­gionen. Tillsamman­s kunde länderna besluta att stanna utanför militärall­iansen och i stället bilda en mera spänningsf­ri zon mellan stormakter­na. Det finns många kärnvapenf­ria zoner i världen, Sverige och Finland kunde sälla sig till dem i stället för att gå med i stormakter­nas hänsynslös­a och ytterst riskabla spel med allas vår säkerhet.

PIRKKO LINDBERG

aktiv inom rörelsen Kvinnor för fred i Finland

MY LEFFLER

aktiv inom rörelsen Kvinnor för fred i Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland