Hufvudstadsbladet

Vill vi faktiskt betala notan?

- MÅRTEN WIKSTRÖM HELSINGFOR­S

Heinz Ramm-Schmidt skriver (HBL 15.10) att det att Nils Torvalds och SFP flaggar för Nato visar hög intelligen­snivå. Vilket ju innebär att majoritete­n av invånarna i Finland (som är emot ett inträde i Nato) besitter en lägre nivå av intelligen­s och därför inte borde konsultera­s i en folkomröst­ning. En dylik åsikt påminner mig om någonting ur det förflutna.

Vilken är orsaken till att vi borde ansluta oss till Nato? Naturligtv­is för att vi då bättre kunde motstå ett anfall från öster. Är det inte just så? Knappast finns det andra orsaker. Då antar vi alltså att ett sådant anfall är möjligt, eller hur? Vilket förstås redan i sig visar en ganska grov misstänksa­mhet mot Ryssland visà-vis vårt land. Hur kan man ha normala, vänskaplig­a ekonomiska kontakter med ett grannland som man misstänker för invasion?

Jag tycker att det är alldeles väsentligt att Finland behåller sin neutrala ställning då det gäller militära allianser; partnerska­p i Nato kan väl försvaras på basen av militär teknologi, dock inte medlemskap. Vill vi faktiskt i Finland betala notan för ett Natomedlem­skap? Vill vi vara med i en organisati­on som de facto leds av USA och dess nyss valda president? Åtminstone för mig är svaret ett klart nej och mitt stöd för SFP och dess opportunis­tiska attityd tar härmed därför slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland