Hufvudstadsbladet

Vågar Niinistö?

- JÖRGEN GRANHOLM Korsholm

Den viktigaste frågan den blivande presidente­n kommer att ha att ta ställning till under den kommande sexårsperi­oden är Natoanslut­ningen. Hittills har endast en kandidat gett ett klart positivt besked i denna fråga: Nils Torvalds. De andra som uttalat sig hittills har varit otydliga eller direkt avvisande. Möjligtvis med undantag för Pekka Haavisto.

Folkomröst­ning må vara användbart i vissa sammanhang, men det bör då vara en fråga som folket har möjlighete­r att förstå, typ förbudslag­somröstnin­gen 1931. Detta gäller inte för Natofrågan lika litet som en del andra frågor som har ställts under folkomröst­ning i olika länder på senare tid.

Torvalds sade i en radiointer­vju dagen efter att resultatet av brexitomrö­stningen hade blivit klart: Ett land som producerat så många genier inom olika områden, dess framtid har nu avgjorts av knäppgökar (med reservatio­n för det exakta ordvalet). En politiker tar till folkomröst­ning då det politiska modet sviker.

Nyckelpers­onen i sammanhang­et är naturligtv­is president Sauli Niinistö. Man måste väl kunna anta med hänsyn till hans bakgrund inom Samlingspa­rtiet att han i grund och botten är Natoanhäng­are. Men har han det politiska modet att ta steget fullt ut när det gäller? Hans handlande hittills tyder inte på det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland