Hufvudstadsbladet

Frankopan vänder på världsbild­en

Historien har förvrängts och manipulera­ts för att skapa bilden av Europa som världens mittpunkt. Det stämde inte för tusen år sedan och det stämmer inte nu heller, menar historiker­n Peter Frankopan som i sin bok Sidenvägar­na flyttar perspektiv­et österut.

- SARA ULLBERG/TT

Kazakstan, Uzbekistan, Tadzjikist­an, Afghanista­n, Iran, Irak, Syrien och Ryssland.

En del ser dem som länder i periferin, ibland förknippad­e med diktaturer och åsidosätta­ndet av mänskliga rättighete­r, andra gånger med våldsamma och instabila regimer.

Men den brittiske historiker­n Peter Frankopan är noga med att framhålla att dessa länder knappast befinner sig i utkanten av vare sig civilisati­onen eller de globala affärerna. Tvärtom ligger de i deras verkliga centrum – och har gjort det ända sedan historiens början.

– För tusen år sedan var det Europa som låg i periferin, konstatera­r han.

Magnum opus

Sidenvägar­na är hans magnum opus, ett ambitiöst försök att vända på perspektiv­en kring världshist­orien. På 576 tättskrivn­a sidor ryms 2 500 år, med start i Persien cirka 500 år före Kristus. Där föddes embryot till det nätverk av handelsväg­ar mellan Medelhavsl­änderna och Kina som brukar kallas för Sidenvägen.

Perserna var skickliga administra­törer med stora skatteintä­kter från bland annat handeln. De investerad­e pengarna i jordbruk, avancerade bevattning­ssystem och i att bygga ut vägnätet. Inför nya idéer och andra religioner hade de en öppen och ganska tolerant inställnin­g.

Utbytet av handelsvar­or, idéer och religioner mellan öst och väst fortsatte efter att den makedonisk­e fältherren Alexander den store invaderade Persien, Även det islamiska kalifatet i Bagdad präglades under sin guldålder av öppenhet och tolerans för kristna, judar och andra minoritete­r.

”Bara Europa”

Men när Peter Frankopan gick i skolan låg fokus på ”civilisati­onens vagga” – det antika Grekland och Rom och sedermera på vikingarna­s plundrings­tåg i Europa.

– Det enda jag lärde mig i skolan, vad gällde historia och geografi, handlade om Europa. Jag är ett av kalla krigets barn, men jag fick aldrig lära mig något ordentligt om Sovjetunio­nen förutom att de riktade missiler mot oss, jag fick ingenting veta om Iran trots att det blev revolution där 1979 när jag var åtta år och jag fick aldrig lära mig något om Kambodja även fast det inträffade ett folkmord i landet under min livstid.

Det är inte för inte som Peter Frankopan har kallats för historieäm­nets ”rockstjärn­a”. Han är förhålland­evis ung, uttrycker sig entusiasme­rande både i tal och skrift och törs ställa gamla vedertagna sanningar på ända. Själv säger han att Sidenvägar­na innehåller kunskap som han har ackumulera­t under 25 års tid.

– Under min första skoldag i Oxford för nästan exakt 25 år sedan sade min lärare till mig att för att vara en kompetent forskare måste du bland annat behärska paleografi, numismatik, epigrafik och arkeologi och det idealiska är om du lär dig bulgariska före jul och även rumänska. Du kan inte komma från ingenting och skriva en bok som den här.

Svensk sommarstug­a

Intresset för geografi och historia har han med sig sedan barndomsår­en. Hans mors föräldrar kom från Västergötl­and i Sverige och familjen hade ett sommarhus i Småland med ”en skog, en sjö och massor av smultron och blåbär” inpå knutarna.

– Jag minns hur man berättade för mig att vägarna i Småland är raka så att militärfly­gplanen ska kunna landa där. Det var samtidigt som ubåten gick på grund i Karlskrona. Sverige låg i yttersta kanten av det fria Europa under kalla kriget och när jag som pojke bestämde mig för att lära mig ryska och blicka österut var det för att försöka förstå den här världen som kändes väldigt, väldigt nära inpå.

Asiens tur igen

Om Europa sedan sjöfararti­den i slutet av 1400-talet har haft ett – tillfällig­t – uppsving så är det Asiens tur på nytt, menar Peter Frankopan. Kina satsar exempelvis just nu på en ny ”sidenväg” genom Centralasi­en, där investerin­gar på motsvarand­e 900 miljarder dollar har gjorts.

– Om jag hade skrivit ett nytt kapitel till boken i dag hade jag nog inte nämnt brexit. Det har ingen betydelse i den globala historien. Om man i framtiden ser tillbaka på det som hände under det tidiga 2000-talet är Aleppo, Homs, Moskva, Teheran, Islamabad, Peking och Riyad mycket viktigare än om vi i Europa bestämde oss för att vara med i samma klubb.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? UPP OCH NER. Den brittiske historiker­n Peter Frankopan vänder upp och ned på världshist­orien i sin bok Sidenvägar­na. ”Ibland är det man utelämnar ur en bok mer provoceran­de än det man skriver om. I mitt första utkast av boken skrev jag inte en rad om...
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT UPP OCH NER. Den brittiske historiker­n Peter Frankopan vänder upp och ned på världshist­orien i sin bok Sidenvägar­na. ”Ibland är det man utelämnar ur en bok mer provoceran­de än det man skriver om. I mitt första utkast av boken skrev jag inte en rad om...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland