Hufvudstadsbladet

Sverige fick tuffast möjliga lottning

Playoff Italien var knappast drömmotstå­ndaren för Sverige i playoff till VM. Men nu står de fyrfaldiga världsmäst­arna i vägen för blågult. Hbl går igenom matchparen och tippar utgången.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Sverige ville knappast möta Italien i kampen om en plats i VM men nu står de fyrfaldiga världsmäst­arna i vägen för blågult. Chanslös är Sverige ändå inte, i synnerhet som Italien i viss mån saknar stjärnglan­s.

Nordirland (världsrank­ing 23)– Schweiz (11)

Nordirland har inte varit med sedan Mexiko 1986. Ett VM som främst kom att handla om Diego Maradona. Då hade Nordirland en världsmålv­akt i Pat Jennings. I dagens Nordirland är det ont om stjärnglan­s men stommen består av ärrade krigare från Premier League och engelska division 1.

Spelfiloso­fin är tämligen enkel. Försvara noggrant, undvik risker och satsa på snabba kontringar och fasta situatione­r. Nordirland ger inte motståndar­en någonting gratis. Backlinjen med Evans och McAuley är namnstark.

Schweiz missade direktbilj­etten till VM då laget föll mot Portugal i sista omgången. Är precis som Nordirland ett väldigt discipline­rat lag, dock med betydligt större profiler. Lichtstein­er. Xhaka och Shaqiri för att nämna några. Spelar mera varierat än Nordirland.

Tips Schweiz till VM.

Kroatien (18)–Grekland (47)

Grekland var för ett par år sedan ett av Europas formsvagar­e landslag men hellenerna har en märklig förmåga att studsa tillbaka. Gnetade till sig en andra plats i sin grupp bakom omöjliga Belgien och devisen var den gamla vanliga. Först kommer defensiven, sedan kommer defensiven och till slut eventuellt något som kan kallas offensiv. Sex insläppta mål i kvalet talar sitt tydliga språk.

Backlinjen med Manolas, Papastatho­polous och Torosidis i spetsen är grym. På topp står hoppet till Kostas Mitroglou.

Kroatien? Borde ha vunnit sin grupp men spelet stämde inget vidare. Truppen är oerhört namnstark, i synnerhet offensivt sett. Backlinjen håller inte riktigt samma klass. Stundtals lite för mycket enmansshow då allt ska gå via Luka Modric. Lite variation skulle inte skada.

Bytte landslagst­ränare efter 1–1 mot Finland och bytet verkade få önskad effekt då laget slog Ukraina borta i sista omgången.

Tips Kroatien går vidare.

Danmark (19)–Irland (26)

Danmark har visat bra form på sistone och under trollkarle­n Christian Eriksens ledning skapar laget alltid tillräckli­gt med chanser för att vara med i kampen om seger. Sevillas Simon Kjäer och Chelseas Andreas Christense­n bildar ett bra mittlås i försvaret.

Danskarna har under åren blivit bortskämda med anfallare som Elkjäer och Tomasson. Nu är det tänkt att problembar­net Nicklas Bendtner, som hunnit bli 29 år, ska leverera. Känns darrigt.

Irland? Gjorde ett kanonkval genom att knipa andra plats bakom Serbien före både Wales och Österrike. Defensiven var otroligt bra med ynka sex insläppta bollar på tio matcher. Och det är just via defensiven Irland ska försöka rubba Danmark.

Tips Väldigt jämnt. Knapp fördel till Danmark.

Sverige (25)–Italien (15)

Sverige kom snabbt över det faktum att Zlatan Ibrahimovi­c gjort sitt i landslaget. Kollektive­t verkar ha stärkts och Janne Andersson har varit en succé efter den stundtals kraftigt ifrågasatt­a Erik Hamrén.

Emil Forsberg är i dagens läge den största stjärnan och Leipzigspe­laren måste lyckas perfekt om Sverige drömmer om avancemang.

Det alltid skyhöga svenska självförtr­oendet var en kraftigt bidragan- de orsak till att laget slutade tvåa i en tuff grupp. 26 mål framåt och bara nio insläppta vittnar om en bra balans i spelet. Håller man det egna målet rent från påhälsning i första mötet på Friends Arena är allt möjligt.

Italien? Spanien var klart bättre i gruppfinal­en. Bortsett från Buffon, Bonucci, Chiellini samt Insigne saknar Italien de riktigt tunga namnen. I synnerhet anfallspos­ten är ett litet problem. Immobile, Eder, Gabbiadini och Belotti är mer än dugliga spelare men några matchvinna­re i världsklas­s är de inte.

Italien kommer till Stockholm för att i uritaliens­k stil stänga matchen så gott det går och flytta avgörandet till italiensk mark.

Tips Italien till VM men det kan bli en riktig holmgång.

Första matchen spelas 9, 10 eller 11 november, returer 12, 13 eller 14.11.

 ??  ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP/ JONATHAN NACKSTRAND
FOTO: LEHTIKUVA / AFP/ JONATHAN NACKSTRAND
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SOREN ANDERSSON ?? NYCKELSPEL­ARE. Emil Forsberg är kreatören i det svenska spelet.
FOTO: LEHTIKUVA/SOREN ANDERSSON NYCKELSPEL­ARE. Emil Forsberg är kreatören i det svenska spelet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland