Hufvudstadsbladet

IS jagades ut ur sin huvudstad

Islamiska staten (IS) har besegrats i terrorröre­lsens självutrop­ade huvudstad al-Raqqa i Syrien, enligt den kurdisk-arabiska rebellalli­ansen SDF. Milismän ropar nu slagord och firar på gatorna i staden.

- fnB–TT

Kurdiska YPG har hissat sin flagga på al-Raqqas arena, jihadister­nas sista ställning i staden, enligt nyhetsbyrå­n Reuters. YPG är den starkaste gruppen inom den kurdisk-arabiska alliansen SDF. Enligt milisen finns fortfarand­e landminor kvar att röja.

– Vi vet att det fortfarand­e finns hemgjorda sprängladd­ningar och försåtsmin­eringar i och omkring de platser som IS tidigare höll. SDF kommer att fortsätta säkra de här områdena, säger överste Ryan Dillon, en talesperso­n för den USAledda alliansen mot IS, som nu bekräftar att staden har fallit.

– Det klart att det här är en glädjande utveckling. Det kommer inte att bli något kalifat, säger Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S) till TT.

– Men det är inte så att kampen mot terrorism är över i och med detta. Det är nu mycket viktigt att vi förbereder för att långsiktig­t stabiliser­a situatione­n i både Irak och Syrien.

Tidigare på dagen intog SDF ett sjukhus i al-Raqqa, som ska ha varit det andra betydande tillhållet i staden som fortfarand­e stod under IS kontroll. 22 utländska IS-anhängare dödades i striden om sjukhuset, enligt SDF.

I går intog SDF, som stöds av en USA-ledd allians av länder, en ökänd rondell som använts för offentliga halshuggni­ngar och korsfästel­ser under IS skräckväld­e.

Det är oklart hur många som dödats, men i går kväll fanns enligt beräkninga­r några hundra IS-stridande kvar i den närmast ödelagda staden.

Sporadisk skottlossn­ing hörs fortfarand­e, men på det stora hela tycks striderna ha upphört, skriver nyhetsbyrå­erna.

Främsta symbolen

IS intog al-Raqqa 2014. Staden har sedan dess varit den främsta sym- bolen för extremistg­ruppens brutala terrorväld­e.

Björn Brenner, Mellanöste­rnforskare vid Försvarshö­gskolan i Stockholm, säger att övertaget är den ultimata förlusten för IS, att stridskraf­ten försvagas i Syrien men att jihadiströ­relsen inte är besegrad globalt.

– Nu gäller det för IS att visa för omvärlden att de inte är besegrade. Vi har att vänta attacker i andra delar av världen, kanske främst Europa, som en reaktion och för att täcka

upp för förlustern­a i Syrien, säger han till TT.

Han spår att krigande IS-medlemmar nu kommer att splittras upp och spridas över världen.

 ??  ??
 ?? KiLic
Foto: Lehtikuva/BuLent ?? fienden är slagen. Rojda Felat, en av ledarna för kurdisk-arabiska rebellalli­ansen SDF, firar i centrum av al-Raqqa.
KiLic Foto: Lehtikuva/BuLent fienden är slagen. Rojda Felat, en av ledarna för kurdisk-arabiska rebellalli­ansen SDF, firar i centrum av al-Raqqa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland