Hufvudstadsbladet

Seycheller­na isolerar eventuell pestsmitta­d

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Pestsmitta­n som dödat ett femtiotal människor på Madagaskar kan ha nått Seycheller­na. Ett misstänkt pestfall har lett till rigorösa åtgärder i turistpara­diset. Fallet har ännu inte kunnat bekräftas.

En 34årig man och åtta personer som han varit i kontakt med hålls också isolerade i väntan på exakta laboratori­eresultat från Paris.

Seycheller­na befinner sig i en nervös väntan för en pestepidem­i kan få fatala följder för landets viktiga turistindu­stri.

34åringen hade kommit hem från Madagaskar tre dagar tidigare och visade symtom som kan tyda på lungpest. Han isolerades omedelbart och vårdas med antibiotik­a. Han uppges nu vara symtomfri och hans tillstånd är stabilt. Lungpest anses sprida sig lättare än böldpesten. Den kan botas med antibiotik­a, men utan medicineri­ng kan den döda offret inom ett dygn.

Ytterligar­e åtta personer som varit i kontakt med honom och uppvisat lindriga symtom hålls också isolerade i väntan på laboratori­eresultate­n från Pasteurins­titutet i Paris. Två andra misstänkta fall, utan koppling till de nämnda har också isolerats.

Dödade landslagst­ränare

Världshäls­oorganisat­ionen WHO har inte utfärdat någon varning för resor till Seycheller­na utan bedömer risken för att bli smittad som liten.

Rädslan för en epidemi på Seycheller­na ökade i början av månaden när tränaren för landets basketland­slag avled efter att ha smittats under en turnering på Madagaskar där minst 57 människor dött i pest sedan i augusti.

Myndighete­rna har gett förebyggan­de medicineri­ng åt alla passagerar­e och besättning­smän som var med på flyget från Madagaskar, nära familjemed­lemmar och personal och patienter på vårdcentra­len som 34åringen hade besökt. Över 600 elever och lärare har också getts förebyggan­de medicineri­ng för att de eventuellt kan ha varit i kontakt med en person som kan vara smittad.

Pest är inte ovanligt på Madagaskar. Pestlarm utfärdas årligen och normalt smittas upp till 600 människor per år. Men läget anses vara farligare än någonsin. Redan i fjol visade det sig att pesten spritts till områden, som tidigare varit pestfria, bland annat i tätbebygge­lserna. Varför så skett kan forskarna inte svara på.

I december i fjol blev myndighete­rna varse om en pestepidem­i i den avlägsna orten Befotaka i den sydöstra delen av ön. Den hade utbrutit redan i augusti, men på grund av att det saknas teleförbin­delser mellan huvudstade­n Antananari­vo och Befotaka dröjde det nästan fyra månader innan nyheten nådde myndighete­rna.

Pesten sprids med bland annat råttor och loppor.

Seycheller­na ligger på cirka tusen kilometers avstånd från Madagaskar medan öarna Reunion och Mauritius ligger närmare Madagaskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland