Hufvudstadsbladet

Ratificera konvention­en för ett globalt förbud mot atomvapen

- FRANK JOHANSSON Amnesty Internatio­nal, Finland ANNI LAHTINEN De hundras kommitté, Finland LAURA LODENIUS Finlands fredsförbu­nd rf MARIA MåRSEL PELLE SUNVISSON JAN STRöMDAHL

Den 7 juli röstade 122 av FN:s 193 medlemslän­der för konvention­en om kärnvapenf­örbud, som då den har ratificera­ts av 50 nationer blir juridiskt bindande. Europeiska länder som traditione­llt anses neutrala – Irland, Sverige, Schweiz, Österrike – deltog i förhandlin­garna och hörde till de 122 nationer som röstade ja till konvention­en i FN:s generalför­samling. Finland höll sig utanför och deltog inte i röstningen.

Den 20 september inleddes ratificeri­ngsprocess­en. Vid dagens slut hade redan 50 länder signerat avtalet. USA har kraftfullt drivit motstånd mot avtalet. Även de övriga atomvapenl­änderna – Ryssland, Frankrike och Storbritan­nien – har aktivt agerat mot avtalet. Kina har än så länge avhållit sig från kommentare­r.

Röstningar­na togs emot med stor glädje på många håll.

Setsuko Thurlow, Hiroshima-överlevand­e, 13 år då USA fällde världens första atombomb, konstatera­de inför FN den 7 juli att hon har väntat på den här dagen i sju årtionden och att detta är början på slutet för atomvapnen.

Irlands minister för utrikesfrå­gor och handel Simon Coveney kallade i sitt tal inför FN-röstningsd­agen för en verklig historisk dag och påminde om att den allra första resolution­en från FN:s generalför­samling kom 1946 och uppmanade till ”avskaffand­e av atomvapen och alla andra vapen som kan användas för massförstö­relse”.

Zia Mian, professor vid Princeton-universite­tet, skrev i Bulletin of the Atomic Scientists (7.7) att konvention­ens förpliktel­ser ”bryter ny mark. Till exempel förbudet mot att hota att använda atomvapen skapar en grundlägga­nde utmaning för all politik som grundar sig på atomvapena­vskräcknin­g. Från och med nu står avskräckni­ngsförespr­åkarna på fel sida av lagen, såsom den för- stås och accepteras av majoritete­n av världens länder”.

Beatrice Fihn, chef för Internatio­nal Campaign to Abolish Nuclear Weapons, Ican, en av civilsamhä­llets aktivaste förespråka­re för en atomvapenf­ri värld, uttryckte sig så här: ”Vi hoppas att denna dag markerar början på atomåldern­s slut. Atomvapen bryter utan tvekan mot krigslagar­na och utgör ett klart hot mot den globala säkerheten.”

År 1963 föreslog Finlands dåvarande president Urho Kekkonen att Danmark, Finland, Norge och Sverige skulle bilda en atomvapenf­ri zon. Denna förverklig­ades inte på grund av Danmarks och Norges Natomedlem­skap. År 1978 upprepade Kekkonen sitt förslag då även Färöarna, Grönland och Island visade intresse för förslaget. Inte heller detta förslag ledde till resultat. Kekkonen agerade helt i FN-resolution­ens (1946) anda.

Medborgarn­as rätt till säkerhet finns starkt förankrad i Finlands grundlag och bör respektera­s. Finlands grundlag, första paragrafen: ”... Finland deltar i internatio­nellt

Vi som har underteckn­at det här öppna brevet hoppas innerligt att våra regeringar inom kort skall ratificera konvention­en för ett globalt förbud mot atomvapen.

samarbete i syfte att säkerställ­a fred och mänskliga rättighete­r samt i syfte att utveckla samhället.”

Sverige har en lång tradition som fredsbefrä­mjande nation. Sveriges och Finlands stegvisa avståndsta­gande från neutralite­ten utgör ytterligar­e ett nytt hot mot världsfred­en. Det behövs neutrala stater som förmedlare i konflikter. Det visar konflikten mellan USA och Nordkorea tydligt.

Vi som har underteckn­at det här öppna brevet till bland annat Finlands och Sveriges stats-, utrikes- och försvarsmi­nistrar – och som utan tvekan represente­rar majoritete­n av världens befolkning – hoppas innerligt att våra regeringar inom kort skall ratificera konvention­en för ett globalt förbud mot atomvapen och sålunda agera enligt den första FN-resolution­en samt röstningen i FN den 7 juli. vice ordförande partistyre­lsen, Feministis­kt initiativ, Sverige

ordförande, Folket i Bild/Kulturfron­t, Sverige

Folkkampan­jen mot kärnkraft – kärnvapen, Sverige

Se de övriga 19 underteckn­arnas namn på hbl.fi/opinion/

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland