Hufvudstadsbladet

Göteborgsr­ock och norrländsk hiphop

- ANNA LILLKUNG plockar några av veckans bästa och intressant­aste nya låtar – denna gång av Tears for Fears, Kiiara och Pale Honey.

”Jag är trött på att göra album”, sa artisten Flume i en intervju för BBC i fjol. Flume är inte ensam om att sluta göra hela studioalbu­m. Många artister väljer numera att släppa enstaka singlar eller EP:r i stället för fulllängda­re. För musikkriti­ker innebär det här att det inte nödvändigt­vis räcker att bevaka populärmus­ik genom skivrecens­ioner. Singlarna och de kortare albumen som släpps varje vecka är lika viktiga att skriva om. Därför tipsar HBL Musik nu om veckans bästa, mest intressant­a eller mest överraskan­de låtsläpp.

Tears for Fears – I Love You But I’m Lost

Vid första anblicken verkar det som ett misstag när Tears for Fears dyker upp bland fredagens nya låtsläpp, men synthpopdu­on från 80-talet har de facto släppt låten I Love You But I’m Lost. Det här låter mer som 2000-talets indiepop än som Everybody Wants to Rule the World, schlagerin­trot till trots. Och låten är härligt energisk och upplyftand­e i oktobermör­kret.

Kiiara – Wishlist

Amerikansk­a Kiiara är mest känd för sin hit Gold som spelades flitigt år 2016. Wishlist är första singeln hon släpper på egen hand sedan dess och den bjuder på medryckand­e, melodisk och mainstream elektronis­k pop. Kiiara växlar mellan att sjunga svagt och viskande i falsett för att sedan ta i med full styrka i rader som ”You’ll be number one on my wishlist” – det är fängslande och snyggt.

Golden – Pale Honey

Göteborgsb­ördiga rockduon Pale Honey har släppt ett nytt album som bland annat innehåller drömlika Golden. Inom loppet av två minuter hinner låten växla från lågmäld och pratig sång till att ha en kraftig ljudbild med elgitarrso­lo och en ekande arg röst.

Grant – Waterline

Det finns minimalt med informatio­n om artisten Grant och Waterline är enda singeln hon släppt på Spotify. Men låten sticker ut och gör en nyfiken på Grant. ”Start spreading the news I’m on my way up again”, sjunger hon i den här lite rockiga poplåten, som även passar utmärkt i allas träningssp­ellistor i höst.

Gonza-Ra – Just Nu

Det var inte många nya hiphopsläp­p den här veckan, men norrländsk­a Josef ”Gonza-Ra” Nilssons låt Just nu bör uppmärksam­mas. Det här är tidstypisk svensk hiphop med melodiskt rappande och elektronis­ka inslag, men i Just nu smälter allt samman på ett imponerand­e harmoniskt sätt.

Andra låtar att kolla in:

Beck – Colors Dagny – Love You Like That Kehlani – Touch

 ?? FOTO: KIIARAS FACEBOOKSI­DA ?? Wishlist är första singeln som Kiiara släppt på egen hand.
FOTO: KIIARAS FACEBOOKSI­DA Wishlist är första singeln som Kiiara släppt på egen hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland