Hufvudstadsbladet

Perfekt plöjt med veterantra­ktorer

Det gäller att få till en perfekt plöjningsr­uta för att vinna. I lördags avgjordes årets ÅM i veterantra­ktorplöjni­ng.

- ALEXANDRA GRAHN/FNB

MARIEHAMN 17 traktorer deltog i årets upplaga i de åländska mästerskap­en i veterantra­ktorplöjni­ng som var den sjunde som Ålands Veterantra­ktorklubb ordnade.

Tävlingen arrangeras på olika platser varje år och i år avgjordes den i Sund Bomarsund. Årets upplaga hade deltagare i två klasser – buren och bogserad plog.

Vinnaren går automatisk­t vidare till SM i Sverige och tävlingen på Åland hade deltagare från både Åland och Sverige.

I traktorplö­jning gäller det att på utsatt tid få till en så perfekt plöjningsr­uta som möjligt. Rutan är 12x80 meter och den ska vara rak, jämn och ha rätt djup. Två och en halv timme har de tävlande på sig och under tiden går domarna runt och mäter och poängsätte­r. Den som har högst poäng när tävlingen avslutas vinner.

Fallenhet

– Alla kan plöja men att få till det perfekt är svårt, säger Janne Er- iksson som var speaker under tävlingen.

En som varit med i tävlingen förut är Bertil Mattsson från Nynäshamn i Sverige. Han har vunnit tävlingen ett år.

– Men det gör jag nog inte i år, säger han när tävlingen ännu pågår. Hur ska man göra för att bli bra på att plöja? – Det handlar väl lite om man har fallenhet för det hela. Att träna skadar heller inte.

äldst i tävlingen

För att en traktor ska få delta måste den vara minst 30 år gammal. De vanligaste årsmodelle­rna som deltar i år är från 50- och 60-talet. Den äldsta traktorn tävlar Tore ”Putte” Karlsson med. Han har en Fordson som är 80 år gammal.

– Jag köpte den i vintras från Esbo.

Karl-Erik Karlsson är en av domarna i årets tävling. Totalt är de sex domare som går runt och poängsätte­r tävlingens olika moment.

– Det får inte synas något grönt efter att man har plöjt, säger han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / NYA ÅLAND / JONAS EDSVIK ?? INGA MODERNA FINESSER. Tore ”Putte” Karlsson hade i år tävlingens äldsta traktor, en 80 år gammal Fordson som han köpte i vintras.
FOTO: LEHTIKUVA / NYA ÅLAND / JONAS EDSVIK INGA MODERNA FINESSER. Tore ”Putte” Karlsson hade i år tävlingens äldsta traktor, en 80 år gammal Fordson som han köpte i vintras.
 ?? FOTO: JONAS EDSVIK/NYA ÅLAND / LEHTIKUVA ?? ANDRA PLATS. Det gäller att få till en perfekt rak plöjningsr­uta för att vinna. Bertil Mattsson från Sverige har vunnit ÅM i veterantra­ktorplöjni­ng förut.
FOTO: JONAS EDSVIK/NYA ÅLAND / LEHTIKUVA ANDRA PLATS. Det gäller att få till en perfekt rak plöjningsr­uta för att vinna. Bertil Mattsson från Sverige har vunnit ÅM i veterantra­ktorplöjni­ng förut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland