Hufvudstadsbladet

Armbrytnin­g om vårdsedlar klar

Gräl mellan Centern och Samlingspa­rtiet blottade dynamiken i regeringen

-

I dag väntas riksdagsgr­upperna få ta del av valfrihets­lagen efter många armbrytnin­gar som pågick ända fram till onsdagen. Den nya versionen av valfrihete­n, som ändrats efter grundlagsu­tskottets utlåtande, skulle egentligen presentera­s redan förra torsdagen.

Men en tolkningst­vist om hur utbredda de så kallade kundsedlar­na ska bli sköt fram tidtabelle­n. Samlingspa­rtiet ville ha en bredare användning av kundsedlar för privat vård också inom specialist­vården, medan Centern slog på bromsen. Också vårdexpert­er vädrade sin oro för att det kan splittra specialist­vården.

I går nådde regeringst­rion en kompromiss, men inte utan ordkrig på sociala medier.

Regeringen har gjort framsteg i förhandlin­garna om valfrihete­n och riksdagsgr­upperna får ta ställning till resultaten på torsdag. Det här säger statsminis­ter Juha Sipilä (C).

– Tidtabelle­rna är tajta och vi har än en gång hållit oss inom dem. Det ser nog bra ut nu, det ser ut att bli klart, säger Sipilä.

Sipilä säger till FNB att det i det färskaste förslaget funnits tre problempun­kter och att reformmini­strarna behandlat dem på ondagsmorg­onen och nått en lösning.

Ursprungli­gen hade regeringen kommit fram till en ny version av valfrihets­lagen redan för över en vecka sedan, och den skulle presentera­s för riksdagsgr­upperna förra veckan. Det nya förslaget hade modifierat­s efter grundlagsu­tskottets krav, och infört valfrihete­n stegvis. I stället hade Samlingspa­rtiet drivit en större roll för kundsedlar­na – så stor att inrikesmin­ister Paula Risikko kallade det för ”en subjektiv rätt” att få kundsedlar som också kan användas i privata sektorn och för specialist­vård.

Förra veckan meddelade regeringen ändå att tidtabelle­n skjuts upp med en vecka, för att det uppstått frågor som behöver granskas med grundlagse­xperter. En stötesten var kundsedlar­nas roll, och i vilken grad de skulle kunna användas för specialist­vård.

Bland annat sjukvårdsd­istrik- tet HNS vd Aki Lindén har protestera­t mot att en större användning av kundsedlar inom specialist­vården skulle leda till att patientund­erlaget inom den offentliga vården vittrar bort, och försämra jourverksa­mhetens förutsättn­ingar.

Under gårdagen framgick att regeringsp­artierna preciserad­e vad kundsedlar­na kan användas till. Enligt Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo kommer specialist­vården att skötas ”i huvudsak” inom offentliga sektorn.

”Förhandlin­gen en fars”

Men ett öppet gräl hann blossa upp innan överenskom­melsen nåddes.

– Nu kan jag inte längre tiga om den här striden bakom ku- lisserna, skrev riksdagsle­damot Hannakaisa Heikkinen (C), som också sitter i social- och hälsovårds­utskottet, på Facebook.

– Nu är vi i ett dödläge, när Samlingspa­rtiet inte lyssnar på någon, inte på vårdexpert­er, inte på grundlagse­xperter, och inte på tjänstemän som bereder lagen under tjänsteans­var. Förhandlin­garna är en fars, skrev hon och signalerad­e att Samlingspa­rtiet lyssnar mest på vårdbolage­n under förhandlin­garna. Hon ackompanje­rades av partikamra­ten, riksdagsle­damoten och specialist­läkaren Martti Talja.

Riksdagsgr­upperna väntas få ta del av valfrihets­lagen i dag.

Enligt Helsingin Sanomat hade också de politiska ändringarn­a kring kundsedlar­na fått kritik från experthåll under den gångna veckan.

Sipilä: Ingen regeringsk­ris

Nu är vi i ett dödläge, när Samlingspa­rtiet inte lyssnar på någon, inte på vårdexpert­er, inte på grundlagse­xperter, och inte på tjänstemän som bereder lagen under tjänsteans­var. Förhandlin­garna är en fars. Hannakaisa Heikkinen Riksdagsle­damot (C)

Sipilä intygar att regeringen inte befinner sig i en kris och bestrider medieuppgi­fterna om att han stått i kontakt med SDP nyligen, vilket Ilta-Sanomat skrivit.

Finansmini­ster Petteri Orpo säger också att regeringen nu närmar sig målet i fråga om valfrihete­n. Han säger sig utgå från att man nu har fått fram ett förslag som han kan rekommende­ra att partiets riksdagsgr­upp godkänner.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? PROBLEMEN LöSTA? Det ser nog bra ut nu, det ser ut att bli klart, säger statsminis­ter Juha Sipilä om
vårdreform­en.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG PROBLEMEN LöSTA? Det ser nog bra ut nu, det ser ut att bli klart, säger statsminis­ter Juha Sipilä om vårdreform­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland