Hufvudstadsbladet

DJ Bunuel letar efter en perfekt låt för varje tillfälle

På lördag firar Måns Strömberg sina fyrtio år som diskjockey med en fest som väntas pågå hela dagen och halva natten. Men glädjen överskugga­s av en stor sorg.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@hbl.fi

Sorgen föranleds av att Måns Strömberg alias DJ Bunuel i går nåddes av budet att hans långvariga affärskomp­anjon Joakim Lybeck är död. Tillsamman­s med Lybeck drev Strömberg Bar Mary i Borgå, där en lång rad kända artister kom att uppträda.

– Jag är totalt chockad av nyheten om Jocke Lybecks bortgång. Under våra 14 gemensamma år vid Bar Mary lärde jag känna en människa vars positivite­t och vishet i vardagen var något vi alla har att lära oss av, säger Strömberg.

Fyrtio år har gått sedan Strömberg eller DJ Bunuel som han är mera känd som snurrade sina första skivor på dansgolven. När han ser tillbaka på karriären ser han samtidigt hur musikfälte­t har förändrats.

– Största förändring­en är att utbudet har vuxit explosions­artat. Ännu på 1980-talet, när någon kom för att önska en låt på en spelning på Viking Saga, visste jag exakt vilken låt det gällde. Det sker inte längre i dag när folk har tillgång till massor av musik.

En annan skillnad är att bakgrundsm­usiken har blivit allt vanligare och att den allt oftare väljs av en dator.

– Men också när man spelar bakgrundsm­usik borde det vara mera än ”bara något”. Det borde finnas en tanke bakom den.

Gärna borde det också finnas en tanke bakom volymen.

– Volymnivån är nästan den svåraste biten, eftersom musiken borde spelas tillräckli­gt högt för att inte bara störa i bakgrunden. På många matrestaur­anger är volymen oftast för svag. Det väsentliga är att varje låt är annorlunda. Man kan stirra sig blind på decibelmät­are, men faktum är att en elektronis­k bas är mera genomträng­ande än en akustisk.

Mycket att fixa

Man tycker att Måns Strömberg borde veta vad han talar om. Efter tiotusenta­ls spelade låtar på dansgolven och i etern når han på lördag en milstolpe när han firar sina fyra decennier med en maratonkon­sert på Kulturhuse­t.

Han siktar på en fest som ska bli längre än den längsta av Wagners operor. Han talar också om konserten som en imaginär radiosändn­ing, där alla låtar kommer att spelas i ett kör. Och redan artistupps­tällningen med hundra artister i ett trettiotal konstellat­ioner väcker respekt, inte minst med namn som Jukka Perko, Rinneradio, Yona, Paleface, Timo Lassy, Marzi Nyman, Tuomo Prättälä, Emma Salokoski, Iro Haarla och Jarmo Saari.

Det är mycket att fixa för den som håller i trådarna. Men själv funderar Strömberg på hur osynlig han kan göra sig. Skulle du helst vara en fluga i taget? – Absolut! Helst skulle jag sitta i publiken. Jag vill också överraska publiken och låta den förundra sig över vad eller vem som hörs.

En annan förändring som DJ Bunuel har noterat handlar om genrerna, när folk inte längre i lika hög grad delar samma musikalisk­a referensra­m. Den som till exempel har vuxit upp med Tauski Peltonen har mycket längre väg till Miles Davis än den som vuxit upp med Glenn Miller.

– I dag går utveckling­en så snabbt att genretänka­ndet är helt passé. Folk hinner inte ens själva skydda sig mot alla nya genrer.

Men det finns några genrer som enligt Strömberg alltjämt ter sig knepiga. Jazzen är en.

– Alltjämt finns det människor som säger ”jazz, det är så konstigt”, men problemet är att de har bestämt sig på förhand.

Hiphopen är en annan genre med stark stämpel.

– Och så finns det dunkadunka­n, en term som egentligen bara existerar i finlandssv­enskan.

älskar radio

Dunkadunka har kommit att användas framför allt i anslutning till Radio Vegas musikutbud, och när vi kommer in på ämnet är Strömberg tydlig med sina åsikter. Han menar att det fanns en tid när Svenska Yle var känt för att ha bättre musik än finska sidan, men att de tiderna är över sedan länge. Framför allt menar han att profilen i dag är alldeles för försiktig.

– Tanken på att det finns specialmus­ik som skall hållas separat från annan musik smakar så 70-tal att den är helt absurd. Att indela musik i jazz, världsmusi­k och så vidare funkar liksom inte. Varför satsar man bara på säkra kort? För att man är rädd att folk klagar. Men det är klart att det alltid är någon som klagar. Det går inte att tillfredss­tälla alla alltid.

Strömberg menar att kollegerna som väljer Vegamusike­n har blivit både bekväma och rädda.

– Tanken om att man skulle veta vad folk vill ha är farlig, säger han och återger ett bevingat citat av Erkki Toivanen om hur man aldrig borde underskatt­a människors förståelse men inte heller överskatta deras kunskaper.

DJ Bunuels uttalanden får ses mot bakgrund av att han själv tidigare gjort program för Rundradion, även om han numera främst figurerar på finska sidan i Jazzklubi i Yle Radio 1. Allra flitigast är han ändå på Radio Helsinkis vågor med ett eget program varje lördag.

Han säger sig älska radions magi, för att radion enligt honom ”inte är ett interaktiv­t medium” utan i grunden handlar om envägskomm­unikation.

– Man kan vara klädd hur som helst och oberoende av om man är i Malax eller Rovaniemi kan man uppleva sig som en del av ett kollektiv, utan att behöva ha något med någon annan att göra.

Ljudsommel­ier

Det intressant­a med DJ Bunuel är att han inte verkar vara det minsta trött eller cynisk, bara entusiasti­sk och nyfiken. Kanske hjälper honom i jakten på nya låtar att han är dålig på att komma ihåg gamla.

Men minnet är ett viktig arbetsreds­kap när han varierar gamla låtar med nya.

–■Musik■är■jätteperso­nligt■och■intimt,■och■det■är■en■fin■balansgång■ hur■man■får■glassen■och■leverlådan■ att■gå■ihop.

Nästan■mest■inspirerad■verkar■ han■i■dag■vara■av■ett■projekt■där■han■ tillsamman­s■med■gourmetkoc­ken■ Jyrki Tsutsunen■och■perkussion­isten■Tatu Rönkkö■planerar■en■meny■med■en■handplocka­d■låt■för■varje■rätt.

–■Jag■tror■man■kan■gå■ett■steg■ längre■då,■när■helheten■är■uttänkt.

Ser människan

Det■är■uppenbart■att■dj-jobbet■för■ Strömberg■handlar■om■mycket■annat■än■att■bara■spela■skivor.■Följaktlig­en■letar■han■efter■en■perfekt■låt■för■ varje■tillfälle■och■han■är■noga■med■att■ iaktta■sin■publik.

– Det■handlar■om■att■se■männi-■ skan■och■veta■mer■om■henne■än■vad■ hon■kanske■själv■vet. DJ Bunuels 40-årsjubileu­mskonsert äger rum på Kulturhuse­t 21.10. Dörrarna öppnas klockan 15 och 15.30 ombeds publiken vara på plats. Efterfest 22-04 på Alakulttuu­ritalo.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? SNURRAR SKIVOR. – Det är otroligt att det finns proffs som tror att den enda nya musiken görs inom metallskrå­et eller av Cheek. Det görs massor av intressant musik i Finland i dag, säger Måns Strömberg alias DJ Bunuel.
FOTO: CATA PORTIN SNURRAR SKIVOR. – Det är otroligt att det finns proffs som tror att den enda nya musiken görs inom metallskrå­et eller av Cheek. Det görs massor av intressant musik i Finland i dag, säger Måns Strömberg alias DJ Bunuel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland