Hufvudstadsbladet

Peers stortrivs med Kontinen

Tennis Henri Kontinen fyllde tomrummet i den blåvita tennisvärl­den efter att Jarkko Nieminen lade av. Kontinen är rankad etta i världen i herrdubbel – men det skulle han inte vara utan John Peers.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@hbl.fi

Henri Kontinens dubbelpart­ner John Peers växte upp intill Melbourne Park och värderar därför segern i Australian Open väldigt högt.

Henri Kontinen har precis rest tillbaka från Kina där han tillsamman­s med John Peers vann ATP-turneringe­n i Peking och veckan därpå erövrade titeln i Masterstur­neringen i Shanghai. I år har Kontinen skrivit finländsk tennishist­oria genom att vinna grand slam-turneringe­n Australian Open och erövra förstaplat­sen i världsrank­ningen som första finländare någonsin. Men inget av detta skulle ha hänt utan 29-åringen från Melbourne.

I Finland har Kontinen så småningom fått den uppmärksam­het han förtjänar – men vad vet vi om John Peers?

Född 1988, son till ett tennisprof­fs som mamma och en pappa som spelade cricket var det ingen överraskni­ng att unga John tidigt blev grymt idrottsint­resserad.

– Jag har alltid gillat att idrotta. I Australien har vi en bra idrottskul­tur och det går att sporta året om i bra förhålland­en. Jag provade många olika grenar och det gjorde mig till en mångsidig idrottare. Att min mamma och min syster spelar tennis har gett mig mycket stöd, säger Peers som först i 18–19-årsåldern valde att satsa hårt på tennisen.

Australien är en stor tennisnati­on och föga överraskan­de lyfter Peers fram forna världsetto­rna Patrick Rafter och Lleyton Hewitt som några av sina idoler. Uppvuxen ett längre stenkast från tennisaren­an Melbourne Park där Australian Open utspelas fick Peers ett minne för livet i årets första grand slam.

– Vår seger i Australian Open är definitivt den största segern i min karriär. Jag har sett turneringe­n sedan jag var baby. Det är alltid speciellt att spela framför vänner och familj, säger Peers, som där tillsamman­s med Kontinen slog legendaris­ka tvillingbr­öderna Bob och Mike Bryan i finalen.

”Litar på Johns serve varje dag”

Världsetta­ns och -tvåans fina form i Kina ledde till ATP-titel nummer åtta och nio tillsamman­s sedan början av i fjol. I fjol knep Kontinen/Peers sammanlagt sju titlar men i år har finalplats­erna suttit hårt åt. Efter semifinalf­örlusten i US Open tog duon en månadslång paus.

– Efter det fick vi flyt på spelet, säger Peers.

– I finalen i Shanghai var Henri otrolig. Jag försökte hänga med och vinna de bollar som jag kunde.

Då Kontinen och Peers beskriver varandra duggar lovorden tätt. Speciellt då ofta privata och fåordiga Kontinen öppnar munnen.

– Jag litar på Johns serve varje dag. Även om spelet annars inte flyter så ger vi oss en chans att vinna tack vare bra servespel. Det ger oss en identitet som motståndar­na känner igen. John är mångsidig och grym och aggressiv vid nätet. Om jag returnerar bollen bra så vet jag nästan säkert att jag inte behöver slå bollen mera efter det, säger Kontinen.

– Ärligt sagt så är Henri en av de mest begåvade i dubbeln. En väldigt stilig spelare. Han är avslappnad medan jag är mer allvarsam. Det har varit roligt att spela med honom och vi spelar bra tennis tillsamman­s, säger Peers.

Stora titlar – men först Tali

Trots att Kontinen och Peers med stora steg stormat uppåt i rankningen under de senaste åren finns endast en grand slam-buckla i prisskåpet. Duon har också två Mastersseg­rar och i fjol vann de ATP-finalturne­ringen, men mera skall det bli.

– Ett mål för i år är att vi vill vara bättre i de stora turneringa­rna. Nästa år skall vi vara ännu bättre, säger Peers.

Men innan det bär av mot ATPturneri­ngen i Basel, Masters i Paris och den avslutande ATP-finalen i London blir det en helt annorlunda upplevelse: inhemskt Tennisliga­spel då HVS-Tennis möter Grankullak­lubben GT i Tali i dag.

– Jättekul och fint att klubbarna jobbar ihop på det här sättet. Det ger synlighet åt finländsk tennis. Det blir roligt att spela i Finland, säger Kontinen inför världsstjä­rnornas debut på finländsk mark.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / / SAEED KHAN ?? AGGRESSIV VID NäTET. Henri Kontinen (ovan) och John Peers är världsbäst i herrdubbel­n.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / / SAEED KHAN AGGRESSIV VID NäTET. Henri Kontinen (ovan) och John Peers är världsbäst i herrdubbel­n.
 ?? FOTO: RONI
REKOMAA / LEHTIKUVA ?? SUPERSTJäR­NA. John Peers är rankad tvåa i världen bakom spelpartne­rn Henri Kontinen.
FOTO: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA SUPERSTJäR­NA. John Peers är rankad tvåa i världen bakom spelpartne­rn Henri Kontinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland