Hufvudstadsbladet

Lohela prisade svenska arvet

Riksdagens talman Maria Lohela (Blå) var inte snål med orden när hon talade om förhålland­et mellan Finland och Sverige. – Finlands framgång hade inte varit möjlig, om vi inte hade fått tron på demokratin, rättstaten och jämlikhete­n i arv av Sverige, sade

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Finlands framgångar hade inte varit möjliga utan den gemensamma historien med Sverige. Arvet från den svenska tiden med dess tro på demokrati och rättsstat har banat väg för Finland. Det sade riksdagens talman Maria Lohela i Sveriges riksdag i går när parlamenta­riker från Sverige och Finland möttes för att fira Finlands 100-åriga självständ­ighet.

– Förhålland­et mellan Finland och Sverige är djupare och viktigare än någon annan politisk relation som våra länder har, sade talman Maria Lohela när hon talade i Stockholm i går.

Lohela ledde en delegation med finländska riksdagsle­damöter som deltog i ett seminarium i Stockholm i anknytning till firandet av Finlands 100 år som självständ­ig nation. På plats fanns parlamenta­riker från de båda länderna. Också kronprinse­ssan Victoria var närvarande.

Lohela påminde i sitt tal om att Sverige erkände Finlands självständ­ighet som andra land i världen. Sverige hjälpte Finland med förnödenhe­ter under nationens tidiga år och under kriget öppnade svens- ka familjer sina hem för finländska krigsbarn. Också efter kriget fortsatte den nära relationen, bland annat när många finländare flyttade till Sverige.

Lohela berättade om hur hon blivit djupt berörd av en historia om författare­n Selma Lagerlöfs sista dagar. Lagerlöf dog tre dagar efter att vinterkrig­et tog slut våren 1940. Lagerlöfs sista ord ska ha varit: ”Hur har det gått för Finland?”

– Nu vet vi svaret: Det har gått bra för Finland. En fattig nation som levde av jordbruk har utvecklats till en av världens mest framgångsr­ika stater. Enligt den nyaste statistike­n är Finland världens stabilaste och tryggaste land med världens bästa förvaltnin­g. Om vi i någon statistik är tvåa, så är det oftast Sverige som är före oss. Dessa topplaceri­ngar hade inte varit möjliga, om vi inte hade fått tron på demokratin, rättstaten och jämlikhete­n i arv av Sverige, sade Lohela i sitt tal.

Förhålland­et mellan Finland och Sverige är djupare och viktigare än någon annan politisk relation som våra länder har.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNI RENPää ?? VIKTIG RELATION. Talman Maria Lohela framhöll att Finlands framgång är möjligt tack vare arvet från Sverige.
FOTO: LEHTIKUVA/ANNI RENPää VIKTIG RELATION. Talman Maria Lohela framhöll att Finlands framgång är möjligt tack vare arvet från Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland