Hufvudstadsbladet

Kina ska vara stormakt 2050

Partikongr­essen Kinas ledare Xi Jinping är fast besluten att se sitt land bli en global stormakt till år 2050. Xis öppningsta­l på partikongr­essen, där han även betonade vikten av öppenhet mot omvärlden, beskrivs som ett tecken på Kinas växande självsäker­h

- FNB–TT-PATRICK STANELIUS

Xi Jinping inledde Kinas 19:e partikongr­ess med att säga att den kinesiska socialisme­n har gått in i en ny era. Det var ett budskap som han återkom till ett flertal gånger under sitt drygt tre timmar långa tal – nyhetsbyrå­n Reuters räknar till att Xi yttrade orden ”ny era” sammanlagt 36 gånger.

Orden syftar på den framtidsvi­sion som tidigare har fastställt­s av Xi: Att Kina på allvar ska bli en supermakt inom några decennier.

– Det har att göra med hans främsta politiska paroll, ”den kinesiska drömmen om nationell föryngring”. Det är också relaterat till målet att vara en global stormakt år 2050. Kina har fått en självsäker­het som landet inte har haft i samma grad tidigare, säger Jerker Hellström, säkerhetsp­olitisk analytiker vid Totalförsv­arets forsknings­institut, till TT.

Alternativ till USA

Sedan Xi tog över makten som partiordfö­rande 2012 har regimen fört en hårdare linje mot människorä­ttsaktivis­ter och yttrandefr­ihetsföres­pråkare. Landets högre läroverk har också blivit föremål för striktare överinseen­de, då Xi i fjol påtalade att universite­ten i högre grad måste bli Kommunistp­artiets ideologisk­a fästen.

Men i sitt tal betonade ordförande­n, något kontraster­ande till hur landet till synes allt mer inskränker invånarnas rättighete­r, vikten av att öppna sig mot omvärlden och att tackla klimatfråg­an.

Det ses som en replik till Vita husets beslut att lämna Parisavtal­et och USA:s allt mer inåtriktad­e retorik.

– I tidigare tal har Xi Jinping utmålat Kina som ett alternativ till USA, som just nu verkar gå åt ett mer protektion­istiskt håll. Kina vill gärna betona att man på något sätt ersätter USA som en ansvarstag­ande stormakt när det gäller frihandel och att man är en motståndar­e till protektion­ism, säger Hellström.

Jiang lever

Inför Kinas partikongr­ess 2012 skickade Nordkorea en varmt for- mulerad hälsning till sitt grannland. Fem år senare befinner sig Kina i en känslig diplomatis­k position mellan USA och Nordkorea, vars ordkrig har eskalerat. Att Nordkorea i år skickade ett ovanligt kort gratulatio­nsmeddelan­de inför partikongr­essen ses som ett tecken på en mer ansträngd relation mellan länderna.

– Kinas stöd till de tidigare resolution­erna mot Nordkorea i FN:s säkerhetsr­åd har tagits emot negativt i Nordkorea. Kina har till viss del tröttnat på det nordkorean­ska

agerandet och Nordkorea visar nu sitt missnöje med det, säger Hellström.

Något som annars fick inhemska betraktare att höja på ögonbrynen under partikongr­essens inledning var att Kinas forne ledare Jiang Zemin satt bredvid Xi Jinping. Den 91-årige politikern ryktades nyligen ha avlidit, men var i allra högsta grad vid liv när han då och då granskade Xis utskrivna tal med ett förstoring­sglas.

 ?? FOTO: EPA/HOW HWEE YOUNG ?? OVATIONER. Partikongr­essens deltagare hyllar Xi Jinping efter hans tal om att den kinesiska socialisme­n har gått in i en ny era, en era som ska göra Kina till en global supermakt.
FOTO: EPA/HOW HWEE YOUNG OVATIONER. Partikongr­essens deltagare hyllar Xi Jinping efter hans tal om att den kinesiska socialisme­n har gått in i en ny era, en era som ska göra Kina till en global supermakt.
 ?? FOTO: EPA/WU HONG ?? FORTFARAND­E MED. Ryktena om att Kinas forne ledare Jiang Zemin avlidit visade sig vara falska, 91-åringen deltog i partikongr­essen.
FOTO: EPA/WU HONG FORTFARAND­E MED. Ryktena om att Kinas forne ledare Jiang Zemin avlidit visade sig vara falska, 91-åringen deltog i partikongr­essen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland