Hufvudstadsbladet

Vården har från början varit ett gisslandra­ma mellan Samlingspa­rtiet och Centern

-

2015 Vårdreform­en har genomgått svåra svängar. Redan hösten 2015 ledde den till en regeringsk­ris, då Juha Sipilä (C) ställde ultimatum till dåvarande ordförande­n för Samlingspa­rtiet Alexander Stubb (bilden). ”Det är mycket möjligt att jag marscherar till presidente­n”. Överenskom­melsen gällde hur många vårdområde­n Finland ska ha – Samlingspa­rtiet vill ha fem.

Lösningen blev att det ska födas 18 landskap, men bara 15 vårdområde­n. Senare ändrades även detta till 18 vårdområde­n, för att alla landskap skulle behandlas lika.

2016 Centern vann alltså landskapsr­umban, men i stället blev det fart på valfrihete­n, som var Samlingspa­rtiets politiska mål. I regeringsp­rogrammet var det ännu meningen att vårdområde­na skulle skapas först, sedan finansieri­ngen, sist valfrihete­n. Det ändrades efter krisen. Sedan dess har C och Saml hållit varandras skötebarn som gisslan. ”Utan valfrihet, ingen landskapsr­eform”, har Paula Risikko (Saml) (bilden) sagt.

Valfrihets­lagen bereddes snabbare, och förslaget blev att valfrihet införs 1.1.2019 - både kundsedlar och valfria vårdcentra­ler. På grund av brådskan skickades en ofärdig skiss på remiss under vintern.

2017 I slutet av juni kom grundlagsu­tskottets dom: marknaden kan inte öppnas så plötsligt, landskapen kan inte tvingas bolagisera vården. Utskottet krävde att valfrihet införs stegvis. Det var ett bakslag för Saml, men Petteri Orpo (bilden) höll fast vid att lagen ska träda i kraft 2019. Han åt upp sina ord lite senare: Vårdreform­en sköts upp till 2020.

I oktober blev det nya tjänsteman­naförslage­t färdigt. Då var valfrihete­n ytterligar­e framskjute­n så, att privata vårdcentra­ler kommer först 2021. I den politiska armbrytnin­gen drevs i stället en större roll för kundsedlar som kan användas i privata sektorn. Enligt Paula Risikko skulle det bli en ”subjektiv rätt” att få sedlar, också till specialist­vård.

Men tolkningen föll inte i god jord hos Centern, och en ny armbrytnin­g tog vid den här veckan. Gräl förekom inför öppen ridå. Centerleda­moten och specialist­läkaren Martti Talja anklagade Samlingspa­rtiet för att ”söndra vårdens kronjuvel, specialist­vården”.

Senare samma dag meddelade statsminis­tern att man igen nått enighet. Det handlade om i vilken utsträckni­ng kundsedlar kan användas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland