Hufvudstadsbladet

”Vi kommer aldrig att glömma huset”

- Kerstin Salminen, Helsingfor­s

Vi födde vårt första barn på Barnmorske­institutet 1970. Jag säger vi för vi var ett av de första paren som gick profylaxku­rsen. Förlossnin­gsmetoden bygger på att man lär sig kontroller­a andning och avslappnin­g och föda enligt naturmetod­en. Pappan peppades att bli coach inför förlossnin­gen.

Vi hade valts ut av barnmorska­n på rådgivning­en för kursledare­n, länsbarnmo­rskan Valvanne, ville ha akademiskt utbildade par. Nåja, där satt vi sedan i ring på golvet och övade oss bland annat i att blåsa ljus utan att ljuset slocknar. Hemma fortsatte övningarna med stor iver. Det var som att förbereda sig inför en idrottspre­station. Men metoden fungerade och pappan var till stor hjälp både för mamman och för barnmorska­n.

1974 föddes vårt andra barn och då fick pappan inte vara med. Det talades om pappor som svimmar eller stör med sitt filmande och fotande. Största risken var väl ändå infektions­faran. Vi ville föda tillsamman­s så det blev att ta in på privat sjukhus. Där blev min coach föremål för stor beundran. Läkaren vände om i dörren för pappan antogs vara läkare. Barnmorska­n tyckte lite synd om mig för min coach var så bestämd. Nå, vi ville jobba fram barnet snabbt och effektivt.

1980 föddes vårt tredje barn på Barnmorske­institutet. Då frågade ingen om pappan gått kurser. Nu talades det mera om smärtlindr­ing. Vi hade redan rutin och pappan coachen visste sin uppgift.

Senare har fem av våra åtta barnbarn fötts på Barnmorske­institutet. Vi kommer aldrig att glömma huset som utgjort ramarna för så mycket glädje och tacksamhet i vårt liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland