Hufvudstadsbladet

Polisreser­v planeras i Finland

- NICLAS LÖNNQVIST

Polisreser­ven som planeras av polisstyre­lsen kommer att bestå av 2 000-3 000 personer. Det är oklart hur resurserna fördelas geografisk­t.

Polisreser­ven kommer att bestå av personer som fått militärpol­isutbildni­ng, pensionera­de poliser och experter från olika samhällsom­råden. Det är oklart om styrkan koncentrer­as till huvudstads­regionen eller om den fördelas jämnt över hela landet.

– En klok lösning vore att det vid varje polisdistr­ikt skulle finnas ett visst antal reservpoli­ser eftersom man på förhand aldrig kan förutse var det händer, säger polisinspe­ktör Jorma Laitinen från polisstyre­lsen.

Systemet med reservpoli­ser utvecklas i samarbete med försvarsma­kten. Enligt Reservistf­örbundets ordförande Ismo Nöjd finns det bland förbundets medlemmar drygt 1 000 personer med militärpol­isutbildni­ng.

– Medlemmarn­a är intressera­de av frivilligt försvarsar­bete och jag tror säkert att det finns ett intresse för att verka som reservpoli­ser, säger Nöjd.

Det praktiska arbetet med reservpoli­sen pågår just nu, men ännu krävs en lagändring som ska godkännas av riksdagen. Polischefe­n Seppo Kolehmaine­n har vid flera tillfällen uttryckt önskemål om att reservpoli­sens verksamhet skulle börja 2019.

Uutissuoma­lainen var först ut med nyheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland