Hufvudstadsbladet

Biologisk rening ska skydda Lillhoplax havsöringa­r

Helsingfor­s och Esbo ska använda biokol för att rena regnvatten innan det rinner ut i bäckar och vidare i havet. Vide kan fungera som reningsfil­ter.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Förra hösten läckte det ut olja från ett industriom­råde i Månsasbäck­en som är en sidobäck till Hagabäcken. För att undvika liknande olyckor satsar Helsingfor­s stad på att filtrera regnvatten som rinner ut i Månsasbäck­en. Esbo stad ska skydda Björnviken på samma sätt.

Regeringen har beviljat spetsproje­ktpengar till projektet Stadsvatte­ndragen i skick. Tanken är att använda biokol för att filtrera det dagvatten som rinner ut i vattendrag­en. Exakt vilken metod man väljer beror på leverantör­en och dess utrustning, men det kan bli fråga om att använda till exempel vide som nyttjats framgångsr­ikt i Stockholm, säger projektled­aren Kajsa Rosqvist på Helsingfor­s stads miljötjäns­ter.

Dagvatten från industriom­rådet nära Månsasbäck­en ska ledas genom rör till ett biofiltrer­ingsområde innan det rinner vidare ut i bäcken och slutligen i Lillhoplax­viken.

– Fördelen med den här metoden är att den klarar av rätt stora mängder vatten på en gång, säger Kajsa Rosqvist.

Dagvatten är regn- och smältvatte­n som härstammar till exempel från asfalterad­e ytor. De kan vara förorenade av olja eller miljögifte­r och därför belasta diken, bäckar och havsvikar. Dagvattenr­ening blir allt viktigare då städer byggs tätare, klimatförä­ndringen ökar nederbörde­n och allmänhete­n nyttjar stadsmiljö­ernas småvattend­rag för rekreation.

Till exempel i Hagabäcken har man genom restaureri­ngsåtgärde­r lyckats återinföra en fortplanta­nde öringstam. Björnviken i Hagalund har med tiden blivit grundare och övergödd som en följd av intensivt byggande och markanvänd­ning. Biofiltrer­ingen kan göra området trivsammar­e.

Projektled­ningen hoppas att biofiltrer­ingen kan installera­s nästa år.

 ?? FOTO:
KAJSA ROSQVIST ?? SÅRBAR. Månsasbäck­en drabbades av ett oljeutsläp­p för ett år sedan. I framtiden ska dagvattnet från det närbelägna industriom­rådet renas innan det rinner ut i bäcken.
FOTO: KAJSA ROSQVIST SÅRBAR. Månsasbäck­en drabbades av ett oljeutsläp­p för ett år sedan. I framtiden ska dagvattnet från det närbelägna industriom­rådet renas innan det rinner ut i bäcken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland