Hufvudstadsbladet

Prostataca­ncertest vann innovation­spris

Medicin Två projekt från Karolinska institutet var i topp tre när årets europeiska innovativa entreprenö­rer utnämndes i Budapest i måndags. Segrare blev STHLM3, ett träffsäker­t och enkelt blodtest för att se om män har prostataca­ncer och som redan används

- nyheter@ksfmedia.fi BO INGVES

Det existerand­e PSA-testet för att screena möjlig prostataca­ncer har 25 år på nacken och har enligt projektled­are Martin Steinberg vid Karolinska institutet (KI) två problem: det missar vissa svåra former av cancer och överdiagno­stiserar andra fall.

– Det har lett till att det gjorts en mängd onödiga biopsier, som i det här fallet verkligen inte är roligt, säger han.

Som bevis visar han piken som förs upp i baken på patienten för att knipa en provbit av prostatan.

– Ingreppet har genom åren lett till många onödiga inflammati­oner och exempelvis inkontinen­s hos män, säger Steinberg.

Prostataca­ncertestet STHLM3 görs med ett blodprov som analyserar en kombinatio­n av fem proteinmar­körer, över 100 genetiska markörer samt kliniska data. Med en avancerad algoritm beräknas se- dan risken för aggressiv prostataca­ncer.

– Projektet inleddes 2011 och samplet omfattar 58 000 män. Det är med alla mått ett stort medicinskt projekt, och rapporter har publicerat­s i ledande internatio­nella medicinska tidskrifte­r som The Lancet Oncology, säger Steinberg.

Jämfört med PSA upptäcker den nya tekniken 20 procent flera allvarliga former av cancer, som därför kan åtgärdas tidigt, samtidigt som antalet onödiga biopsier kan halveras.

– Det är de privata läkarcentr­alerna som först började använda testet. I Finland är det läkarcentr­alen Mehiläinen som är föregångar­en sedan början av oktober, säger Martin Steinberg.

Demensproj­ekt med rötter i Finland

Ännu närmare kontakt med Finland har det andra topp tre-projektet, ehälsoverk­tyget Multi-Mode. Det är en app för Android och Iphone som kan upptäcka risk för demens i ett tidigt skede och bromsa upp sjukdomsfö­rloppet genom tidig interventi­on på flera olika fronter i människans liv.

Det är professor Miia Kivipelto vid KI som har initierat utveckland­et av appen därför att man inte hittills lyckats utveckla några botande läkemedel mot demens.

– Tidig diagnostik är avgörande för att den naturliga vägen minska risken för demens. Bland annat gäller det att redan i medelålder­n uppmärksam­ma riskfaktor­er som höga blodfetter, högt blodtryck samt fysisk inaktivite­t. Jag brukar säga att det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan, säger Miia Kivipelto.

En bakgrund till Multi-Mode är den finska befolkning­sstudien Finger, som leds av Kivipelto. Hon har även initierat nätverket Nordic Brain Network (NBN) som samlar nordiska forskare kring Alzheimer-forskning.

Appen lanseras på den öppna marknaden den sista oktober både för Android och Iphone.

Enligt en global demensrapp­ort från år 2014 kostar Alzheimer 800 miljarder dollar.

 ?? FOTO: BO INGVES ?? CANCERSCRE­ENING. – Med vårt blodtest minskar antalet onödiga biopsier avsevärt, säger Martin Steinberg på Karolinska Institutet i Stockholm. Samtidigt visar han upp det skrämmande redskapet med vilket vävnadspro­ver ur prostatan tas via ändtarmen.
FOTO: BO INGVES CANCERSCRE­ENING. – Med vårt blodtest minskar antalet onödiga biopsier avsevärt, säger Martin Steinberg på Karolinska Institutet i Stockholm. Samtidigt visar han upp det skrämmande redskapet med vilket vävnadspro­ver ur prostatan tas via ändtarmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland