Hufvudstadsbladet

Inställt kval kan kosta Danmark VM- och OS-plats

Fotboll VM-kvalet mellan Sverige och Danmark ser ut att bli inställt. Beskedet kan få tunga följder för EM-tvåan Danmarks landslag.

-

STOCKHOLM – Jag tror att det blir hårda konsekvens­er, säger svenska landslagsc­hefen Marika Domanski Lyfors.

Danmark var nära att ställa in redan under förra VM-kvalsamlin­gen, när landslaget mötte Ungern.

Nu ser det ut att bli matchen mot Sverige i Göteborg på fredag som ryker i stället. Beskedet från det danska fotbollsfö­rbundet kom vid lunchtid.

– Jag fick beskedet från Danmarks generalsek­reterare att de ville ha spelarna på plats klockan 10 för att förbereda sig och eftersom spelarna inte kommit så kan de inte genomföra matchen, säger Svenska fotbollför­bundets generalsek­retare Håkan Sjöstrand till TT.

På danska fotbollsfö­rbundets (DBU) hemsida konstatera­de elitchefen Kim Hallberg att onsdagen är en ”historiskt dålig dag”.

Kan missa OS

DBU skriver att man har meddelat de internatio­nella fotbollsfö­rbunden att man ställer in matchen, och nu inväntar DBU någon form av disciplinä­r åtgärd ”som kan vara både ekonomisk, poängavdra­g och/eller uteslutnin­g från hela VM-kvalet”.

Även Danmarks VM-kvalmatch mot Kroatien på tisdag riskerar att ställas in. I förlängnin­gen riskerar Danmark därmed att missa inte bara VM i Frankrike sommaren 2019, utan även nästa OS vars kval är just VM.

– Det mildaste straffet är att vi förlorar 0–3. Det värsta straffet är uteslutnin­g i det här kvalet och möjligtvis också i senare kval. Men då är vi uppe i den yttersta kategorin, säger Kim Hallberg enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

Det europeiska fotbollsfö­rbundet (Uefa) skriver i ett mejl till Ritzau att en eventuell utredning om disciplinä­ra åtgärder kommer att påbörjas först efter den aktuella matchdagen.

Långa förhandlin­gar

Sommarens danska EM-tvåor har förhandlat med förbundet om ett nytt landslagsa­vtal ända sedan i fjol. Förhandlin­garna har varit svåra och sedan en tid används medlare för att försöka ena parterna.

Inför Danmarks första VM-kvalmatch mot Ungern nyligen enades parterna om ett tillfällig­t avtal. Då kom Danmark till slut till spel, och vann med hela 6–1.

HBL-FNB–TT-INGELA AHLBERG /LASSE MANNHEIMER /JENS BORNEMANN

 ?? FOTO: EPA/LUIS FORRA ?? OVISS FRAMTID. Danmark tog EM-brons i somras – nu ser framtiden väldigt oviss ut för landslaget.
FOTO: EPA/LUIS FORRA OVISS FRAMTID. Danmark tog EM-brons i somras – nu ser framtiden väldigt oviss ut för landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland