Hufvudstadsbladet

Danska fotbollsko­nflikten

- FNB–TT

●●Förhandlin­garna mellan Danmarks fotbollsfö­rbund (DBU) och spelarföre­ningen, som företräder de kvinnliga landslagss­pelarna, om ett nytt landslagsa­vtal har pågått sedan 2016.

●●Efter EM i somras, där Danmark tog silver, intensifie­rades förhandlin­garna för att få till ett avtal till landskampe­n mot EM-finalmotst­åndaren Nederlände­rna den 15 september och till VM-kvalpremiä­ren mot Ungern den 19 september.

●●Den stora stötestene­n har varit att spelarna kräver att få bli anställda av förbundet när de är på landslagsu­ppdrag. DBU hävdar att spelarna redan har anställnin­gar i sina klubbar. Förutom förbättrad­e ekonomiska villkor vill spelarna ha bättre förutsättn­ingar runt omkring landslaget med bland annat resor, boende och träningsfa­ciliteter.

●●Det danska herrlandsl­aget har sagt att de kan tänka sig att avstå från motsvarand­e 640 000 kronor om året från sitt landslagsa­vtal och ge till damlandsla­get. Men för att göra det kräver herrarna att damerna får samma rättighete­r som herrarna har.

●●Parterna nådde ingen överenskom­melse i september och landskampe­n mot Nederlände­rna ställdes in. Landslagss­pelarna tränade på egen hand och ett drygt dygn före Ungern-matchen slöts ett preliminär­t avtal över VMkvalmatc­hen. Trots att den nye förbundska­ptenen Søren Randa-Boldt bara hade en halvtimmes träning tillsamman­s med spelarna lyckades man vinna med 6–1.

●●Eftersom inget nytt avtal var på plats när VM-kvalveckan inför matcherna mot Sverige och Kroatien inleddes, ville DBU få till stånd en preliminär uppgörelse över matchen mot Sverige, vilket spelarna nobbade. Spelarna har tränat på egen hand i väntan på att situatione­n skulle hinna bli löst före VM-kvalmatche­n i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland