Hufvudstadsbladet

Finland kan inte under några omständigh­eter hålla sig neutralt

-

De många åren efter kriget under Urho Kekkonens styre ledde till en psykisk chock för oss finländare och en ständig rädsla för vad man i Kreml tyckte och tänkte.

Den chocken borrade sig in i finländarn­as tankevärld och sitter tyvärr där ännu starkt förankrad. Helst har man velat glömma bort det faktum att världen har förändrats och att vi borde lära oss vara realister, att sträva efter att analysera världen i dag och försöka placera vårt land in i bilden av morgondage­ns värld.

Jag blev mer än glad då jag i HBL (17.10) läste Nils Torvalds insändare. Enligt min mening en klok analys av Finlands situation, nu och framför allt, som han betonar, i morgondage­ns Europa 2030. Heinz Ramm-Schmidt och mången annan har också tagit upp frågan om en Natoanslut­ning. Viktigt är att inse att det är hög tid att bryta sig ut ur efterkrigs­tidens trauma och öppet diskutera frågan. Torvald har ju också, som alla torde veta, en god kännedom om Ryssland och dess politik.

Min egen far som också kände Ryssland och den där rådande mentalitet­en sade alltid; det ryska folket är ett bra folk, men den ryska diplomatin är långsint och glömmer sällan. Ledarnas tankevärld är alltid oförändrad. Hittills har hans mening stämt.

Jag medger gärna att mina historiska kunskaper på grund av stigande ålder har fallit i glömska, men enligt min åsikt har Natos uppgift inte varit att verka som en anfallande part. Dess uppgift är att fungera som en försvarsor­ganisation. Denna funktion är av nöden ända till den stund som all aggression är borta från människans tankevärld. Rätta mig om jag har fel, men Kreml målar nog för sina innevånare upp Nato som en farlig angripande fiende. Ryssland har ju tyvärr ännu inte befriat sig från viljan till en erövringsp­olitik, vilket bland annat Krim visar.

Om det fruktansvä­rda skulle hända, att ett krig mellan Ryssland, Baltikum och västvärlde­n skulle bryta ut behöver man säkert inte vara någon stor fältherre för att se att Finland inte och under inga omständigh­eter kan hålla sig neutralt. Vi har alltså att välja mellan att försvara våra gränser eller bli ett mellanland, för ett totalt slagfält.

Vi har alltså att välja mellan att försvara våra gränser eller bli ett mellanland, för ett totalt slagfält.

Märkligt är att vår största dagstidnin­g inte har haft några speciella skriverier om föreller nackdelarn­a för en Natoanslut­ning. Detta förvånar. Dock har Helsingin Sanomat en intressant intervju med diplomaten Alpo Rusi som verkar som professor i Litauen. Han säger att man alltid bör vara beredd på det värsta och beundrar letternas försvarsvi­lja och klara ställnings­taganden. Låt diskussion­en om en Natoanslut­ning växa också i vårt land.

Man har i debatten frågat sig vilken inställnin­g vår nuvarande kloka och försiktiga president intar i Natofrågan. Knappast vore det klokt av honom att i detta skede deklarera sin Natoinstäl­lning. Men knappast är han heller intressera­d att ta emot kissekatte­r som grannen vill ge som gåva. Vänta och se är en förnuftig inställnin­g. En saklig och kunskapasb­aserad samvaro mellan honom och främmande makters ledare är det enda riktiga. Besluten fattas då tiden är redo för det. PER-ERIK LINDHOLM Esbo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland