Hufvudstadsbladet

Hur mycket olja krävs?

-

Professorn i materialoc­h tillförlit­lighetstek­nik, Kenneth Holmberg, jämför bensinmoto­rn med elmotorn (HBL 9.10). Bensin skall förädlas och distribuer­as. Denna infrastruk­tur med bensinmack­ar slukar energi. Om man inte beaktar helheten från vagga till grav blir jämförelse­r delsanning­ar. Detta skall inte läsas som kritik riktad mot Holmbergs insändare, som är belysande, mångfasett­erad, balanserad och högst läsvärd.

Frågan som gnagt mig länge är så logisk att jag misstänksa­mt undrar varför svaret lyser med sin frånvaro. Hur mycket olja krävs för att flytta en elbil hundra kilometer (vagga till grav) jämfört med en bensindriv­en dito? Om 22 procent av bensinen går till att förflytta bilen och resten av energin går till spillo enligt Holmberg, hur stor del av oljan i ett oljekraftv­erk förvandlas till el? En hur stor del av elen går förlorad under distributi­onen längs Carunas nätverk. Hur mycket el får man ur bilbatteri­et under dess livstid i förhålland­e till mängden man ”pumpar in”? Jag ställer mig dessa frågor på ett rent teoretiskt plan, inte i förhålland­e till hur Finlands energipale­tt ser ut i verklighet­en.

Elbilen som ”framtidens transportm­edel”, enligt Holmberg under förbehålle­t ”hur utsläppsfr­itt elektricit­eten produceras” i framtiden, kan tolkas så att elbilen inte är dagens transportm­edel. Holmberg påstår även att ”landtransp­ort på gummihjul” slukar femton gånger mer energi än järnvägen. Det kan hända att det är en feltolknin­g från min sida av vad Holmberg avser då han påstår att ”elmotorns energiförl­uster” är en tredjedel av bensinmoto­rns, 78 procent.

Min önskan, om professor Holmbergs tid ger med, är att kasta mer ljus över min okunskap i dessa komplicera­de frågor, och således bredda min och läsarnas förutsättn­ingar att göra mer upplysta investerin­gsoch konsumtion­sbeslut. TONY GRANHOLM Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland