Hufvudstadsbladet

Geopolitik handlar om kartor

-

NATO Nato är inte enbart en försvarspo­litisk fråga. Därför förbiser jag här ett onekligt antal försvarspo­litiska svårighete­r en alliansfri­het innebär. Inte minst de logistiska. Nato handlar också om vår identitet som en del av den västeurope­iska kultursfär­en. Tyvärr är detta inte en självklarh­et.

Ta en titt på kartan och glöm alla nationsgrä­nser. Säg mig nu vart vi hör helt geografisk­t sett. Det är just så omvärlden ser oss. Tro mig. Jag har sett på Finland utifrån i närmare två decennier. Nu vet vi att EU knakar i fogarna. Dess framtid är inte alls så självklar. Sanningen är att i omvärldens ögon hör vi till den västliga kulturkret­sen enbart så länge vi ständigt påminner omvärlden om det. Ännu på 1970-talet då vi firade många somrar i Sverige blev vi tillfrågad­e hur vi kom ut från andra sidan järnridån.

Det kräver en stark markering och såsom det ser ut i dag är kanske ett medlemskap i EU inte längre en realitet om tio år. Går Finland ur EU eller EU störtar samman tar vi samtidigt ett stort steg från den västliga gemenskape­n. I det läget vore ett Natomedlem­skap det enda som tydligt markerar vår vilja att fortsättni­ngsvis vara en västlig demokrati.

Tyvärr finns det många både EU- och Natofientl­iga krafter i vårt land som inte inser att ett uteblivand­e ur dessa organisati­oner enbart gagnar deras motpol. Ett enormt steg österut. Med en granne som fortfarand­e tänker i geopolitis­ka banor kan en titt på kartan vara upplysande. Geopolitik handlar just om det: kartor. MARCO CORSI Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland