Hufvudstadsbladet

Matkulture­r krockade i 1970-talets pannor

Mathistori­a Det bruna decenniet är inte känt för att ha varit en kulinarisk revolution. Men oavsett färgskala var det ett årtionde fyllt med nya påhitt och influenser. Många tyckte att hela världen höll på att bli galen, vilket man kan se glimtar av i 70-

-

1970-talet var ett väldigt brunt årtionde. Ute i samhället visade man öppet sitt missnöje genom uppror och radikalism. Framför allt grodde ett politiskt systerskap fram och feminismen tog fart på allvar. Men även miljön diskuterad­es, och i nyheterna syntes ungdomar som kedjat fast sig vid skogsmaski­ner för att rädda den finska naturen.

Det var ett årtionde med stora hopkok både politiskt och kulturellt. Finlands folkliga president Urho Kekkonen ledde landet med stadig hand och lyckades spika en undantagsl­ag som förlängde hans ämbetsperi­od. Utrikes rådde hela havet stormar med kalla kriget, terrorism, oljekris och Vietnamkri­get.

Inne att vara ute

Men ungdomskul­turen levde gott och frodades bland utsvängda jeans och kassettban­d. Nu började stadens unga även att runda av kvällarna med ett besök till kvarterets pizzeria. Om plånboken tillät, vill säga. Om inte så stannade man hemma och där lagades snabba rätter med köttfärs, broiler eller varför inte en bit norsk sej. Under fester fylldes glasen gärna med drinkar som bacardi cola, gin tonic och tom collins.

Historia återberätt­as för underhålln­ing, såväl som för lärdomar. Och det gäller även matens förflutna. Under 1970–talet blev det dessutom allt vanligare med kokböcker och matprogram, så alla framgångar och snedsteg finns bra dokumenter­ade.

När man bläddrar genom 40 år gamla kokböcker är det nog den bruna färgskalan som är mest framträdan­de. Den genomsyrar allt från kökskaklet till maträttern­a. Men så bröt man trenden ibland – på kaklet målades eller klistrades gröna och orange mönster och maträttern­a pryddes med diverse färgglada frukter och grönsaker. Det hände ibland att man misstog huvudrätte­n för en dessert och prydningen kunde vara så banal att rätterna mera såg ut som en del av inredninge­n.

Gröt och långpannor

Men hemma om vardagarna var helgernas färgklicka­r förvisade tillbaka in i skåpen. Hawaiiskin­kan byttes mot korv i ugn och de onekligen fantasiful­la gelatintår­torna ersattes av makaronilå­dor. I matprogram­men förespråka­des näringslär­a ut, och man visade ungdomarna hur man skulle koka ihop en nyttig morgongröt. Helst skulle rätterna innehålla endast ett fåtal ingrediens­er och svårighets­graden skulle vara låg.

Många kanske önskade att duka fram till fest med mystiska aladåber, fint dekorerade smörgåstår­tor och glace au four. Men ofta vann långpannan, som vid servering ställdes direkt på bordet från ugnen. För vem hade tid att stå som individer i köket när punken kallade och världen stod i lågor?

En riktig 70-talsklassi­ker är flygande Jakob, som lyckats förbli en omtyckt rätt genom årtionden. Här gör vi den i ny tappning med jordnötter­na inne i såsen och bananerna som knaprigt tillbehör. Bananchips­en tar lite längre tid att göra, så tillred en dubbel sats om du vill ha gott snacks.

Vardagsmys med en smula lyx intogs i form av varma smörgåsar. Speciellt när hösten och mörkret smög sig tätare inpå var de det perfekta kvällsmåle­t. Kanske med en varm kopp kakao till? Fullkornsb­rödet var populärt då som nu och osten var obligatori­sk.

Ost kunde paras ihop med så gott som allt på 1970-talet. Eller rättare sagt kunde allting täckas med ost. Man både toppade och doppade till den grad att osten blev till rätternas hjälte. För den som kände sig lite våghalsig var ostsufflén kungen på matbjudnin­gar. Men pröva en gång så märker du att den inte är så knepig som den målats upp att vara.

 ??  ?? OST OCH MJöLK. Ostsufflé är en salt rätt med maräng som passar både som förrätt och som huvudrätt, exempelvis med grönsaker. Den gräddas i små portionsfo­rmar och serveras genast, rykande varm.
OST OCH MJöLK. Ostsufflé är en salt rätt med maräng som passar både som förrätt och som huvudrätt, exempelvis med grönsaker. Den gräddas i små portionsfo­rmar och serveras genast, rykande varm.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DET BRUNA DECENNIET. På 1970-talet gick köksinredn­ingen ofta i brunt, det gällde allt från kärl och pannor till köksskåp och gardiner. För att bryta det bruna använde man färgklicka­r i orange och grönt.
FOTO: MOSTPHOTOS DET BRUNA DECENNIET. På 1970-talet gick köksinredn­ingen ofta i brunt, det gällde allt från kärl och pannor till köksskåp och gardiner. För att bryta det bruna använde man färgklicka­r i orange och grönt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland