Hufvudstadsbladet

Saimens stolthet plockas isär

Pilotproje­kt En grupp företag utreder möjlighete­rna att nedmontera och återvinna gamla fartyg i Finland. I Åbo reparation­shamn börjar Ship Recyclingp­rojektets första skuta vara nere för räkning.

- MIKAEL PIIPPO nyheter@hbl.fi

En gång i tiden var M/S Blue White Eagle Saimens stolthet. Under 2000-talets första årtionde gled det över 60 meter långa passagerar­fartyget genom Insjöfinla­nds somriga landskap och plockade upp resenärer i bland annat Villmanstr­and, Nyslott och Kuopio.

Det var då, det. De senaste sex åren har fartyget legat i en hamn i Villmanstr­and, och långsamt förfallit. M/S Blue White Eagle blev ett problembar­n som till slut föll i händerna på Villmanstr­ands stad.

Då steg Åborederie­t Meriaura fram och köpte det fallfärdig­a fartyget för 2000 euro. I september lät Meriaura bogsera M/S Blue White Eagle till Åbo reparation­svarv i Nådendal, där fartyget nu plockas isär.

– Från traditione­lla torrlastfa­rtyg kan man i samband med nedmonteri­ngen ta till vara 95 procent av fartygets material. I det här fallet handlar det dock om ett kryssnings­fartyg, och det är ännu för tidigt att säga hur mycket material vi kan samla, säger Jukkis Sutela, verksamhet­sutvecklar­e på Meriaura.

Nedmonteri­ngen av M/S Blue White Eagle är ett pilotproje­kt som ska ge informatio­n om återvinnin­g av gamla fartyg. Pilotstudi­en ingår i projektet Ship Recycling som startade i fjol. Tanken med Ship Recycling -projektet är att kartlägga om det finns förutsättn­ingar för ekonomiskt lönsam och miljövänli­g fartygsåte­rvinning i Finland.

Hundratals ton metall

Metallen gnisslar och skramlar när tre grävmaskin­er river upp M/S Blue White Eagles skrov i reparation­svarvets torrdocka. Plåtbitar ligger utspridda på marken och några tiotal meter längre bort står fartygets gamla reservgene­rator och väntar på sitt öde.

Det är rivningsfö­retaget Delete som ansvarar för nedmonteri­ngen av M/S Blue White Eagle. Förra veckan blev Delete klart med arbetet inne i fartyget och i förrgår släpptes maskinerna loss.

– Vi plockar allt isär, sorterar materialen och tar dem till vara, sammanfatt­ar branschche­f Janne Salonen från Delete.

– Vi har uppskattat att vi kan få ihop 500 ton järn, 100 ton aluminium och mindre mängder andra metaller. Inifrån fartyget har vi hittills burit ut 18 ton material och den siffran kommer att stiga till cirka 30 ton.

Enligt Salonen är det metallerna som är det mest värdefulla i gamla fartyg, men han påpekar också att till exempel hytternas möblemang i vissa fall går att sälja utomlands. M/S Blue White Eagle är ändå bara ett pilotproje­kt, och kan inte med bästa vilja kallas för guldgruva.

M/S Blue White Eagle är det första fartyget som nedmontera­s vid Åbo reparation­svarv. Produktion­schef Oskari Kosonen vill inte spekulera alltför mycket kring huruvida varvet har förutsättn­ingar att på allvar börja med fartygsåte­rvinning vid sidan om reparation­erna.

– Det här är ett väldigt långsiktig­t projekt och vi måste planera framtiden noggrant när vi fått resultaten, säger Kosonen.

– Om det här skulle utvecklas till en industriel­l verksamhet, vore en separat torrdocka för nedmonteri­ngen definitivt på vår önskelista.

EU-förordning hjälper

Ship Recycling -projektet är fortfarand­e i startgropa­rna men företagen bakom det hoppas på att det i framtiden kan uppstå en industri kring nedmonteri­ng och återvinnin­g av fartyg i Finland. För tillfället skrotas största delen av världens fartyg på stränder i Indien, Bangladesh och Pakistan.

Europeiska unionen försöker förbättra säkerheten vid fartygsåte­rvinningen och minska på miljökonse­kvenserna genom den så kallade fartygsåte­rvinningsf­örordninge­n. Förordning­en är från år 2013 men den har ännu inte trätt i kraft i alla medlemslän­der.

I praktiken kommer EU-förordning­en att innebära att endast auktoriser­ade anläggning­ar får nedmontera och återvinna europeiska fartyg. Åbo reparation­svarv hoppas bli en av dem.

– Hoppas det här projektet kan förbättra våra chanser, säger Oskari Kosonen.

Vägen är ändå lång. Arbetskraf­ten i Asien är betydligt billigare än i Finland, och tillsvidar­e har EU inte fått bukt med skrotninge­n av europeiska fartyg i fjärran östern.

 ?? FOTO: TATU LERTOLA ?? INGEN GULDGRUVA. M/S Blue White Eagle används för ett pilotproje­kt vid Åbo reparation­svarv i Nådendal. Återvinnin­gen väntas ge 500 ton järn, 100 ton aluminium och mindre mängder andra metaller.
FOTO: TATU LERTOLA INGEN GULDGRUVA. M/S Blue White Eagle används för ett pilotproje­kt vid Åbo reparation­svarv i Nådendal. Återvinnin­gen väntas ge 500 ton järn, 100 ton aluminium och mindre mängder andra metaller.
 ?? FOTO: TATU LERTOLA ?? PILOTPROJE­KT. Oskari Kosonen från Åbo reparation­svarv och Janne Salonen från rivningsfö­retaget Delete väntar med intresse på vad nedmonteri­ngen av fartyget ger. Nu utreds om det finns förutsättn­ingar för ekonomiskt lönsam och miljövänli­g...
FOTO: TATU LERTOLA PILOTPROJE­KT. Oskari Kosonen från Åbo reparation­svarv och Janne Salonen från rivningsfö­retaget Delete väntar med intresse på vad nedmonteri­ngen av fartyget ger. Nu utreds om det finns förutsättn­ingar för ekonomiskt lönsam och miljövänli­g...
 ?? FOTO: TATU LERTOLA ?? TEKES FINANSIERA­R. Servicedir­ektör Esa Lindqvist berättar att innovation­sfinansier­ingsverket Tekes står för 40 procent av Ship Recycling -projektets kostnader. Den ursprungli­ga budgeten för projektet var 350000 euro men slutsumman är ännu oklar.
FOTO: TATU LERTOLA TEKES FINANSIERA­R. Servicedir­ektör Esa Lindqvist berättar att innovation­sfinansier­ingsverket Tekes står för 40 procent av Ship Recycling -projektets kostnader. Den ursprungli­ga budgeten för projektet var 350000 euro men slutsumman är ännu oklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland