Hufvudstadsbladet

Vårdreform­en ger kundsedlar för 2 miljarder

Regeringen godkände kompromiss om valfrihete­n

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Valfrihete­n i vården ska införas stegvis mellan 2020 och 2022. I det senaste kompromiss­förslaget ska det gälla också kundsedlar­na där marknaden växer från 1,6 till 2 miljarder.

Den senaste veckan har Centern och Samlingspa­rtiet stridit om tolkningen av hur mycket kundsedlar de kommande vårddistri­kten, alltså landskapen, ska utfärda. Nu kommer vårdsedlar­na också att införas stegvis, med vissa delar av specialist­vården sist.

Samlingspa­rtiet godkände förslaget nöjt, medan Centern godkände det med förbehåll: Om det under remissrund­an framkommer kritik eller nya grundlagsp­roblem ska de tas på allvar. Rannsakan av vad den politiska armbrytnin­gen lett till skjuts alltså över på experter, ministerie­r och organisati­oner.

Opposition­en var inte nådig under frågetimme­n: Innehållet får kritik för att splittra vården och öka utgifterna.

Efter ännu en vecka av armbrytnin­g har regeringsp­artiernas riksdagsgr­upper godkänt kompromiss­en om valfrihete­n i vården. Nu kan den gå på remiss.

Den senaste tvistefråg­an gällde kundsedlar­na – i vilken grad landskapen ska utfärda kundsedlar också för specialist­vård och operatione­r. Sedan regeringen­s första förslag i våras har nämligen marknaden för kundsedlar föreslagit­s växa från 1,6 miljarder till 2 miljarder.

Kirurger och vårdchefer har uttryckt oro för att det splittrar fungerande specialist­vård och undergräve­r det patientund­erlag som behövs för att upprätthål­la kunnandet i jourverksa­mheten.

I det nya förslaget ska sedlarna införas stegvis, så att de först gäller mer grundlägga­nde service, som hemsjukvår­d, och senare också specialist­vård. Kundsedeln införs från och med juli 2020, medan specialist­vården kommer in i systemet senast 2022.

I lagförslag­et skrivs det in listor på vilken service och vilka ingrepp de kan gälla. Blir omfånget detsamma, men i ett senare skede? – Ja, så blir det, säger Paula Risikko (Saml) som suttit i ministerst­yrgruppen.

Risikko och Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Kalle Jokinen såg nöjda ut, men medger ändå att det ännu kan komma gupp på vägen under remissrund­an.

– Vi kan inte veta vad som händer framöver. Nu sänds förslaget på remiss och efter det står grundlagsu­tskottet i tur. Utskottet är ett självständ­igt organ som fattar sina egna beslut, sade Risikko.

De privata vårdbolage­n får en stor marknad av Samlingspa­rtiet, men finländarn­a får inget av de ursprungli­ga målen. Vårdkedjan komplicera­s, integratio­nen minskar, kostnadern­a hotar öka. Li Andersson (VF)

Starkt förbehåll från Centern

Centern drar däremot tydligt öronen åt sig – även om riksdagsgr­uppen godkänner att förslaget nu går ut på remiss.

Centern uttrycker ett starkt förbehåll för att utlåtande från experter i remissrund­an måste tas på allvar.

– Från gruppen kom en stark hälsning att remissvare­n måste beaktas. Det finns också grundlagsf­rågor – av vilka en stor del redan åtgärdats – men om det kommer fram nya sådana problem förutsätte­r vi att de begrundas noggrant, säger omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) och tillägger att detta är överenskom­met i regeringen.

– Vi konstatera­de att förslaget inte är helt problemfri­tt, och om det kommer klara budskap om att något måste korrigeras så ska det göras, säger gruppordfö­rande Antti Kaikkonen (C).

– Specialist­vården och dess funktioner, som jourverksa­mhet, måste bevaras, och det utvärderar vi under remissrund­an. Alla landskap är inte heller lika, de har olika befolkning­sunderlag. Vi har kommit överens om att de kvalitetsk­riterier vi gör för jourverksa­mheten och specialist­vården också ska gälla för privata aktörer i de fall som offentliga pengar och kundsedlar används, säger Saarikko.

Kvalitetsk­riterierna för olika former av service och ingrepp ska beredas vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

– Landskapen måste kunna använda sin egen bedömning, säger Saarikko om oron för att specialist­vården splittras så att det påverkar jourverksa­mhetens förutsättn­ingar.

Att införa kundsedlar stegvis var ett sätt att se till att det sker kontroller­at, menar Saarikko. Kundsedlar ska utfärdas av de 18 landskapen. De kommer att vara värda lika mycket för alla invånare i landskapet och också lika mycket oberoende av vilken producent som tar emot dem, enligt ministern.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland